Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje radnoga dokumenta sinode o Amazoniji

Vatikan (IKA)

U ponedjeljak 17. lipnja javnosti će biti predstavljen radni dokument posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje koja će se o temi „Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“ od 6. do 27. listopada održati u Vatikanu .

Kako je u listopadu 2017. objasnio papa Franjo najavljujući sinodu o Amazoniji, glavni je cilj te posebne skupštine pronaći nove načine evangelizacije Božjega naroda na panamazonskom području, osobito autohtonih naroda koji su često zaboravljeni i bez izgleda za mirnu budućnost, među ostalim i zbog krize u kojoj se nalazi Amazonska prašuma, pluća našega planeta.

Panamazonija se prostire na 7,5 milijuna četvornih metara i teritoriju devet zemalja: Bolivije, Brazila, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Venezuele, Surinama, Gvajane i Francuske Gvajane; ali njena je budućnost važna za cijeli naš planet. To je područje koje treba sačuvati od zlouporabe i ekonomskih interesa koji ne poštuju prirodu. Jednako je važna i briga o ljudima na tom području, kojih je oko 34 milijuna, a koji su izloženi brojnim rizicima. Među njima je oko tri milijuna domorodaca iz oko 390 različitih naroda i nacionalnosti.

Kako je u srijedu 12. lipnja najavio Tiskovni ured Svete Stolice, radni dokument predstavit će generalni tajnik Sinode kardinal Lorenzo Baldisseri i podtajnik Fabrizio Fabene. O tekstu će govoriti i argentinski isusovac Humberto Miguel Yanez, koji predaje moralnu teologiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Sinodu pripravljaju Predsinodsko vijeće od 19 članova koje koordinira brazilski kardinal Claudio Hummes, glavni govornik na Sinodi i predsjednik Panamazonske crkvene mreže, u suradnji Generalnim tajništvom Biskupske sinode.