Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje Trajnog euharistijskog klanjanja u omiškim župama

Omiš (IKA)

Trajno euharistijsko klanjanje - Split (TEK) predstavila je 19. ožujka u tri omiške župe glavna koordinatorica Nina Gruica.

U župi sv. Mihovila u Omišu nakon misa koje je slavio omiški župnik i dekan don Jozo Gojsalić, predstavljanje je bilo na ranoj jutarnjoj i na večernjoj misi, na kojoj svake nedjelje na večernjim misama pjeva zbor mladih „Nepomuk“ pod vodstvom Slave Tomaša.

Predstavljanje na Priku bilo je u župnoj crkvi sv. Petra apostola nakon glavne mise koju je predvodio župnik don Emanuel Petrov. Ujedno je proslavljen i Dan očeva, pa je očevima bila čestitka pjev malih „Petrusića“ koji su pjevali na misi pod vodstvom Irene Perišić.

TEK je pak predstavljen u franjevačkom samostanu Gospe od Karmela na popodnevnoj misi koju je slavio fra Josip Čugura.

Predstavljajući TEK Split, Gruica je naglasila važnost Trajnog euharistijskog klanjanja koje je u Splitu pripremio pater Justo Antonio Lofeudo, misionar euharistije, a ustanovila Splitsko-makarska nadbiskupija 8. listopada 2020.

Presveti Oltarski Sakrament izložen je na oltaru crkve Svetog Duha u Domaldovoj ulici u Splitu 24 sata dnevno, sedam dana tjedno, svih 12 mjeseci godišnje. To je iznimna prilika za svakoga vjernika i prolaznika da se u svakom trenutku prolazeći kroz Split može navratiti pokloniti Gospodinu i u šutnji usta, a glasom srca porazgovarati s Njime. Da bi to bilo moguće, nužno je da u crkvi bude uvijek netko prisutan, klanjatelj koji ima čast čuvati Gospodina da ne ostane sam. Tek kada je omogućena popunjenost klanjateljima cijelog vremena u tjednu bilo je moguće ustanoviti TEK. Stoga koordinacija TEKa povremeno organizira predstavljanja po župama kako bi se mogli sa TEK-om upoznati i uključiti novi klanjatelji.

Tom prigodom pročitana su razmišljanja nekih velikih svetaca o tome, kao što su razmišljanja sv. Katarine Labouré, sv. Terezije iz Kolkate, sv. Alfonza Marija de Liguorija i sv. Faustine Kowalske.

Koordinatorica Gruica pozvala je sve koji se žele uključiti kao klanjatelj u splitskom TEK-u da se jave na njezin broj (099 556 6451).

U protekle tri godine ustanovljene su kapele TEK-a u 10 gradova u Hrvatskoj.

Ključne riječi:
trajno euharistijsko klanjanje