Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljanje zbornika "Laudato si'! Kako mijenjati stil života?" - zahvalni govor dr. Stjepana Balobana

Zagreb (IKA)

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK dr. Stjepan Baloban uputio je zahvalnu riječ na predstavljanju knjige "Laudato si'! Kako mijenjati stil života?" održanom u ponedjeljak 19. listopada 2020. on line iz zgrade HBK

Konkretni rad na oblikovanju ove knjige – zbornika  započeo je krajem ožujka, a knjiga je izašla iz tiska početkom rujna ove  2020. godine, godine koju je obilježila pandemija COVIDA – 19. Usprkos  specifičnim okolnostima ovoga „covida vremena“ uspjeli smo, zahvaljujući izvrsnoj suradnji s autorima, pripremiti i tiskati zbornik između datuma kada smo planirali održati međunarodni simpozij u fizičkom obliku u Zagrebu, to jest 17. ožujka, i održanog simpozija on – line, 23. rujna 2020.

Kao pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka HBK želim na kraju ovoga predstavljanja iskreno zahvaliti svima koji su na ovaj ili onaj način sudjelovali u nastajanju i oblikovanju ove knjige. Autoricama i autorima za tekstove i spremnost da svoje tekstove metodološki – koliko je to bilo moguće – prilagode načinu pisanja u ovom nizu izdanja Centra, nizu koji je započelo 1998. godine knjigom „Socijalni nauk Crkve u hrvatskom društvu“. Ovo je 11 knjiga u tom nizu, a u drugom nizu izdanja pod nazivom „Crkva i društvo“ ima također lijepi broj objavljenih knjiga.

Zbog različitih metodologija pisanja autora koji dolaze iz različitih znanstvenih disciplina bio je to prilično izazovan i zahtjevan posao na urednicima, a posebno na tajnici Centra doc. dr. sc. Dubravki Petrović Štefanac, koja je puno vremena i znanja uložila u tehničku pripremu tekstova. Zahvaljujem Dubravki,  a uz nju  i lektorici tekstova, Marijani Jakovljević, prof., koja je s puno strpljivosti i znanja lektorirala tekstove, i – što je ovdje važno naglasiti – na vrijeme.

Zahvaljujem „Hrvatskom institutu za liturgijski pastoral“ i, osobito, Tomislavu Košćaku za pripremu teksta za tisak kao i za pripremu pozivnica za simpozij i za ovo predstavljanje.

Zahvaljujem izdavačkoj kući Zagrebačke nadbiskupije, Kršćanskoj sadašnjosti, i njezinom direktoru i glavnom i odgovornom uredniku, dr. sc. Stjepanu Brebriću, za suizdavaštvo i za mogućnost da se ova naša knjiga može reklamirati i prodavati u knjižarama KS-i u Hrvatskoj.

Zahvaljujem  predstavljačima zbornika, prof. Vladimiru Dugaliću i prof. Silviji Migles, koji su nas znalački proveli kroz sadržaj knjige povezujući pri tom znanje i stručnost autora i sadržaj te temeljnu nakanu zbornika da ponudi interdisciplinarni pristup „Brizi za zajednički dom“.

Zavaljujem HKR i HKM sa glavnim i odgovornim urednikom Sinišom Kovačićem za mogućnost ovoga on line prijenosa i gosp. Mihaelu Varenici  na tehničkim uslugama.

Svaka knjiga ima svoj put koji ju je doveo do javnoga predstavljanja. Taj put se za ovu knjigu nalazi u obnovljenom radu Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve i suradnji pročelnika s članovima UV Centra na čelu sa mons. dr. sc. Đurom Hranićem, đakovačko – osječkim nadbiskupom i predsjednikom UV Centra. Zahvaljujem na podršci i izvrsnoj suradnji koja je vidljiva u različitim i zapaženim aktivnostima Centra.

Zahvaljujem HBK, na čelu sa predsjednikom mons. dr. sc. Želimirom Puljićem, nadbiskupom zadarskim, za financijsku potporu radu Centra kao takvoga a, osobito, u organizaciji međunarodnog simpozija i oblikovanja i tiskanja ove knjige.

Na kraju – last but not least – (posljednje ali ne i najmanje važno) zahvaljujem svojim dragim suradnicima u Centru: tajnici doc. dr. sc. Dubravki Petrović Štefanac i medijskom suradniku mr. sc. Zvonimiru Anciću na suradnji u organizaciji ovoga predstavljanja ali i općenito na suradnji u radu Centra. Drago mi je da možemo u konkretnim okolnostima vježbati supsidijarnu suradnju i tako pokazati da je supsidijarno ponašanje moguće u crkvenim ustanovama. Moguće je, a iznimno potrebno i u hrvatskom društvu na svim razinama.

Nadam se da će sadržaj ove knjige pod naslovom „Laudato si’! Kako mijenjati stil života“ biti od pomoći svakom čovjeku dobre volje u Hrvatskoj koji želi iskreno mijenjati stvari na bolje u hrvatskom društvu. Ova knjiga poziva na istinski i iskreni dijalog svih sa svima o „zajedničkom nam domu“, zemlji u kojoj živimo, našoj Hrvatskoj.

U tom kontekstu je znakovit drugi dio naslova: Kako mijenjati stil života?“

Kako mijenjati sve veću „radikalizaciju društvenih odnosa“ u Hrvatskoj? Odgovornost je na svima, ali najodgovorniji su uvijek oni koji su viši po službi i položaju u Crkvi i u društvu. Nažalost, radikalizacija odnosa u Hrvatskom saboru, koja traje već više godina, kao i neobuzdana agresivnost javnih djelatnika u medijima i političara sve više se prenosi u osobni život svih nas, možemo reći u naše domove i u prijateljske odnose.

Kao obični ljudi, koji volimo svoju zemlju, pošteno radimo i u njoj želimo čestito živjeti, tražimo od odgovornih političara da se prestanu među sobno optuživati i trovati – ionako već zatrovane – međuljudske odnose u Hrvatskoj.

Pozivamo ih na otvoreni i javni dijalog svih sa svima o svemu što je važno za društvo i domovinu Hrvatsku. Veći je domoljub onaj koji ima hrabrosti i strpljenja graditi zajednički dom sa svima od onoga koji „napada sve i svakoga“ koji ne misli isto kao i on.

Katolička Crkva u Hrvatskoj preko svojega socijalnog nauka poziva na zajednički put u ostvarenju općega dobra koje će omogućiti da svaki hrvatski građanin može u Hrvatskoj živjeti dostojno čovjeka. Jedno tako, ako će nam svima biti na prvome mjestu opće dobro, moći ćemo mijenjati dosadašnji stil života i graditi u miru i slozi „zajednički nam dom“ sa što manje rana i međusobnog ranjavanja a sa što više zajedničkih nastojanja oko općega dobra.