Budi dio naše mreže
Izbornik

Novi broj "Kolišća", godišnjaka župe sv. Jurja iz Zagorja

Zagorje Ogulinsko (IKA)

U Zagorju Ogulinskom u petak 19. lipnja predstavljen je novi, 21., broj godišnjaka Župe sv. Jurja "Kolišće", koji prati zbivanja na prostoru Župe sv. Jurja u Zagorju Ogulinskom, a kojeg izdaje KUD Sv. Juraj.


Ovo je prvi put u posljednjih 21 godinu da se “Kolišće”, zbog epidemije koronavirusa, predstavlja uoči suzaštitnika župe Vidova, a ne uoči župnog patrona Jurjeva. List je predstavljen u prostorijama KUD-a Sv. Juraj u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima je bio domaći župnik Ivica Miloš, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegove zamjenice Ivana Salopek Šumonja i Danijela Vukelja, donedavni saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, ravnatelj Prve osnovne škole kojoj pripada Područna škola Bernarda M. Luketicha iz Zagorja Zvonko Ranogajec, kao i predsjednik Katedre čakavskog sabora Modruše Zvonko Trdić.

Predstavljanje je moderirala višegodišnja urednica, a sada članica Uređivačkog vijeća vjeroučiteljica Gordana Bertović. Prisjednik KUD-a Sv. Juraj Zdravko Bertović, u ime izdavača, objasnio je razlog kasnijeg predstavljanja, a za blagdana Rokove najavio je predstavljanje ukoričene knjige dosadašnjih 20 brojeva godišnjaka “Kolišća”, koji su prava enciklopedija zagorskog kraja i kronika župe sv. Jurja. Župnik vlč. Ivica Miloš je izrazio zadovoljstvo da se uz Božju pomoć i pomoć dobrih ljudi list kontinuirano objavljuje, u čemu će i on osobno davati podršku kad zatreba. O tehničkim detaljima o novom “Kolišću” je prozborila urednica lista Anita Puškarić, nakon čega je novi broj lista predstavila nastavnica informatike u mjesnoj školi Valentina Blašković.


„List Kolišće promovira sam sebe time što spaja i promovira župljane kroz godinu dana. Što nije napisano kao da se nije dogodilo“, istaknula je predstavljačica te posebno istaknula naslovnicu odnosno detalj karte Stjepana Glavača iz 1673. godine na kojoj je prikazana crkva sv. Jurja.

Plodni povijesni autor, iako mlad s respektabilnim opusom monografija župe, Franjo Puškarić piše o 230. obljetnici osnutka župe Zagorje i 180. obljetnici gradnje župne crkve. Kolišće donosi poruku biskupa Zdenka Križića i riječ župnika Ivice Miloša. Franjo Puškarić donosi iscrpnu župnu kroniku prošle godine u kojoj se posebno ističe srebrna misa zagorskog sina vlč. Ante Luketića, a predstavio je i novog zagorskog župnika Ivicu Miloša.


Voditeljica PŠ Bernarda M. Luketicha Dinka Mališ predstavlja bogate aktivnosti škole. Slijedi iz pera Ivice Vukovića prikaz aktivnosti u MO Zagorje, Zlatka Francetića u MO Desmericama i Ivice Puškarića u MO Ribarićima.

Prezentira se i rad i aktivnosti DVD-a Zagorje, KUD-a Sv. Juraj LD Srnjaka, LD Kleka sekcija VII., Hrvatske bratske zajednice u Americi i Zagorju, Udruge Start, NK Mladosti i Udruge ZNG Klek. Franjo Puškarić ima nastavak svog teksta o baštini i pučkim vjerovanjima vezanima za pojedine blagdane u zagorsko-modruškom kraju, dok Franjo Kolić piše o izgradnji vodovoda u Zagorju.