Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljeno jubilarno „Kolišće“

Zagorje Ogulinsko (IKA)

Ususret blagdanu sv. Jurja, nebeskog zaštitnika župe u Zagorju Ogulinskom, u petak 19. travnja predstavljen je novi, jubilarni 25. broj godišnjaka župe „Kolišće“.

Izdavač lista je Župa sv. Jurja, nakladnik je KUD sv. Juraj, lektorica je Ines Radočaj, a na čelu uređivačkog odbora je glavna urednica Anita Puškarić. Na naslovnici je snimka Zagorja sa župnom crkvom sv. Jurja dok je na zadnjoj stranici sjeverni dio Zagorja od Šmitovog jezera do Sabljaka i Ogulina.

Predstavljanje je održano u prostorijama DVD-a Zagorje u nazočnosti gradonačelnika Ogulina Dalibora Domitrovića, ravnatelja Prve osnovne škole kojoj pripada područna škola Bernarda M. Luketicha Zvonka Ranogajeca te ostalih gostiju. Predstavljanje je otvorio predsjednik KUD-a Sv. Juraj Zdravko Bertović koji je istaknuo: „Prije 24 godine 16. ožujka 2000. godine okupili smo se tadašnji župnik vlč. Zdenko Skender, pop Ante Luketić, Gordana Bertović, Franjo Kolić, Vinko Vuković i ja te odlučili pokrenuti list koji bi pratio događaje u župi Zagorju i mjesnim odborima Zagorju, Desmericama i Ribarićima. Ubrzo nakon toga za mjesec dana Kolišće je ugledalo svjetlo dana na blagdan Jurjeve. Ono što me veseli je da sudjelovanje u izradi lista sve više preuzimaju mladi, što je jamstvo sigurne budućnosti. Nakon što smo uvezali prvih 20 brojeva Kolišća, to planiramo i nakon 30 brojeva, a razmišljamo i o skoroj digitalnoj formi lista.“

Nakon pozdravnih riječi urednice lista Anite Puškarić, jubilarno 25. broj „Kolišća“ predstavila je Adrijana Puškarić.

„Kolišće“ počinje riječima urednice Anite Puškarić, župnika vlč. Marija Vazgeča kao i porukom pape Franje za korizmu 2023. Slijedi kronika župe u protekloj 2023. godini koju je priredio Franje Puškarić, učiteljica i voditeljica PŠ Bernarda M. Luketicha Dinka Mališ donosi iscrpni prikaz aktivnosti u područnoj školi Bernarda M. Luketicha Prve osnovne škole Ogulin, dok Mihaela Marković predstavlja aktivnosti Područne škole Desmerice. Slijedi prikaz aktivnosti po mjesnim odborima, Ivice Vukovića za MO Zagorje, Ivice Paušića za MO Ribariće i Zlatka Francetića za MO Desmerice. Zdravko Bertović donosi prikaz aktivnosti KUD-a Sv. Juraj, Ivan Kolić predstavlja rad DVD-a Zagorje, Mladen Paušić DVD-a Ribarići, Josip Puškarić donosi aktivnosti LD Srnjaka, a Tihomir Bertović LD Klek, VII. sekcije. Ivica Vuković donosi izvješće o proslavi Rokove na Lišćevki. Franje Bertović piše o gostovanju Hrvata iz Detroita u organizaciji Hrvatskoga folklornog ansambla Nova nada u Ogulinu, a Ivica Francetić predstavlja aktivnosti domaćeg odsjeka HBZ 2001 Frankopana iz Zagorja. Vladimir Paušić piše o aktivnostima Udruge specijalne policije Grom Ogulin.

U rubrici „Zagorje nekad i danas“ Franjo Kolić piše o izvorima pitke vode u Zagorju, a predstavljena su i tri para koji su proslavili zlatni pir. Ivanka Rendulić piše o izradi putra nekada i danas, a Adrijana Puškarić o ogulinskoj masnici. Članove uredništva Kolišća pohvalio je gradonačelnik Ogulina Domitrović.

Ključne riječi:
Kolišće