Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen časopis Communio

Zagreb

Zagreb, (IKA) – Izdavačka kuća “Kršćanska sadašnjost” organizirala je predstavljanje novog broja na hrvatskom jeziku ponovno pokrenutog međunarodnoga teološkog časopisa Communio. Predstavljanje je održano 17. svibnja u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu.
Pozdravljajući u ime izdavača, direktor KS-a dr. Željko da se Kršćanska sadašnjost može bez trunke lažnog ponosa pohvaliti s mnoštvom djela koja su od njezinih početaka obogatila našu Crkvu, teološku, kulturnu, društvenu, pa i političku misao.
Ta su djela nastala na tragu II. Vatikanskog sabora zalaganjem mnogih pojedinaca koji su svoje darove i talente pretočili u viziju koja s rastom i padovima živi više od četiri desetljeća. Posebno mi je drago što mogu najaviti, početak, zapravo nastavak djela koje na svjetlo dana dolazi u našu kuću i na taj način produbljuju još više teološku misao, rekao je Tanjić.
Glavni i urednik časopisa Communio na hrvatskom jeziku, dr. Ivica Raguž podsjetio je skupina teologa 1972. godine odlučila pokrenuti časopis koji neće upasti u stupicu bilo teoloških ljevičara, bilo teoloških desničara. Program samoga časopisa zacrtao je znakovito njegov glavni pokretač švicarski teolog Hans Urs von Balthasar koji je isticao četiri temeljna teološka značenja riječi Communio. Kao temeljna misao vodilja i odrednica časopisa istaknuto je zajedništvo, ali zajedništvo koje dolazi od Boga i temelji se na Bogu, a ne na čovjeku. Sam pojam “communio” izriče i temeljnu odrednicu Crkve, a to je euharistija. Euharistija je povlašteno mjesto stvaranja zajedništva, mjesto gdje Bog okuplja svoje vjernike. Švicarski teolog također je isticao da Crkva kao „communio” treba njegovati “communio” na nekoliko razina sa svijetom, izraelskim narodom, drugim kršćanskim Crkvama, drugim religijama i svima onima koji traže Boga. Dakle, “Communio” ne može biti isključivo crkveni časopis, zatvoren u čvrstim utvrdama Crkve bez ikakvog interesa što se događa u svijetu, društvu i drugim religijama. Raguž je istaknuo kako se svakim treba i može razgovarati, no kako to u ovom prolaznom i krhkom životu nije uvijek moguće, potrebno je, često i prevažno raspravljati, polemizirati. No, možemo biti zahvalni da u tom istom svijetu ipak postoje mjesta prijateljevanja. Teološki časopis Communio mogao bi se shvaćati na takav način, kao takvo mjesto prijateljevanja jer on ne okuplja istomišljenike, nego prijatelje klerike i laike, teologe i neteologe koji će u duhu prijateljstva moći u ovim mračnim vremenima hrabro razgovarati i izgovarati ono što nas ugrožava, ali i razgovarati o onome što nas hrabri i ispunjava, a to je zajedništvo “communio” s Trojedinim Bogom. Takav duh, communio, duh prijateljevanja želim hrvatskoj redakciji “Communia”, rekao je Raguž.
Član uredništva hrvatske redakcije, provincijal Hrvatske dominikanske provincije dr. Anto Gavrić osvrnuo se na sadržaj prvog broja. Istaknuo je, kako se iščitavanjem sadržaja može vidjeti veliko obogaćenje za hrvatsku i teološku misao. Dok sam iščitavao ovaj broj, prisjećao sam se onih brojeva časopisa “Svesci – Communio” koje sam kao student na fakultetu konzultirao i sačuvao do danas, rekao je, te istaknuo posebnost aktualnog broja. Zanimljiv je broj dvanaest koliko je autora. Kad se tome broju autora doda još nekoliko vrijednih prevoditelja, onda je svakako broj suradnika veći. Raznolikost je jedna od ključnih misli u koncepciji samoga časopisa, šesnaest različitih redakcija, šesnaest različitih zemalja, podsjetio je Gavrić. Kratko analizirajući aktualni hrvatski broj, upozorio je i na dobnu raznolikost autora tekstova. Tako je najstariji rođen 1926., a najmlađih 1957. godine. Tematski broj je također raznolik. Prvi tekst je naslovljen “Meta-antropologija spolova”, a posljednja dva priloga posvećena su molitvi – “Molitva u Duhu” i “Molitelj, njegov Bog i njegov svijet”.

Voditelj predstavljanja bio je prof. Anton Šuljić. On je nazočne upoznao s ritmom izlaženja časopisa. “Communio” će na hrvatskom jeziku izlaziti u dva broja godišnje. Kako je aktualni broj izvanredni, ove godine će iz tiska izaći još dva broja. Cijena pojedinačnog primjerka iznosi 90 kn, a godišnja pretplata 150 kn.