Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen četrnaesti svezak Časopisa za solinske teme – Tusculum

Solin (IKA)

Četrnaesti svezak Časopisa za solinske teme - Tusculum predstavljen je 22. veljače u velikoj galeriji nakladnika časopisa, solinske Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“.

Iako je najnoviji svezak tiskan koncem 2021. godine, zbog epidemiološke situacije predstavljen je s malim vremenskim odmakom, ali ipak uz zadovoljstvo nazočnih, imajući u vidu da je 13. broj bio predstavljen virtualno.

Solinske teme okupljene u novomu svesku nazočnima su približili ovogodišnji predstavljači: pročelnik Konzervatorskoga odjela u Imotskom Ivan Alduk, dipl. archeol., arhivar u Nadbiskupskom arhivu u Splitu Ivan Balta, dipl. theol., te u ime nakladnika i radnoga tima časopisa Tusculum Mario Matijević, dipl. theol.

Na 222 stranice četrnaesti broj donosi deset priloga koje potpisuje 12 autora od kojih su dva inozemna autora te je jedan prilog izvorno na engleskomu jeziku. Osam je izvornih znanstvenih radova i dva su pregledna, pet ih je s područja arheologije, a četiri s područja lokalne povijesti te jedan s područja povijesti crkvene glazbe.

Arheološke teme u novomu svesku Tusculuma nazočnima je predstavio Ivan Alduk koji se tako osvrnuo na priloge; Nikole Cesarika iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za povijesne i društvene znanosti u Rijeci, M. Servilius, legatus pro praetore Caesaris Augusti, Irene Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za arheologiju i Davida G. Ruffa s Institute of Nautical Archaeology, Texas A&M University, Rimski brod na Trsteniku u Kaštel Sućurcu, Dražena Maršića sa Sveučilišta u Zadru, Odjela za arheologiju, Salonitanske grobne are s motivom stabla kao dekorom bočnih ploha, Ane i Dina Demichelija s Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Salonitanska nadgrobna ara obitelji Aeronii u Rimu, Nina Švonje iz Arheološkog muzeja u Splitu, Nadgrobna stela Gaja K. Anterota iz Vranjica, usto Alduk je nazočnima predstavio i jednu prilog s područja solinske povijesti 16. stoljeća Michaela Ursinusa s Universitat Heidelberg, The Terra Nullius between the Contado of Split and the Pious Foundation (vakıf) of Rüstem Paşa c. 1574 – 1585.

Povijesne priloge u novomu svesku Tusculuma predstavio je Ivan Balta osvrćući se na priloge; Krešimira Kužića, Utjecaj „maloga ledenog doba“ na operacije tijekom oslobođenja Klisa 1648. godine, Marija Matijevića iz Javne ustanove u kulturi „Zvonimir“ Solin Solinski svećenici i Sokolsko društvo – govor pri blagoslovu Sokolane i zastave, Tonća Ćićerića, Kulturno-prosvjetna djelatnost solinskog ogranka Seljačke sloge u predvečerje Drugoga svjetskog rata te prilog Mirka Jankova s Umjetničke akademije u Splitu, Pregled stanja pučkoga crkvenog pjevanja glagoljaških korijena u Solinu, Klisu, Vranjicu, Mravincima i Kučinama u 2020. godini.

Zaključujući samo predstavljanje u ime nakladnika i tima časopisa Tusculum, Mario Matijević je najavio ostale ovogodišnje korake u znanstveno-popularnomu radu Ustanove podsjetivši na održavanje znanstvenoga skupa posvećenoga don Lovri Katiću, a koji se priprema u organizaciji s Odsjekom za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, Odsjekom za glazbenu kulturu i glazbenu pedagogiju Umjetničke akademije u Splitu, Arheološkim muzejom u Splitu, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, Nadbiskupskim arhivom u Splitu, Centrom don Frane Bulić pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Matijević je nadodao da će se u tekućoj godini prirediti i još jedan naslov iz niza znanstvenih djela Biblioteke Tusculum, koji je dio projekta suradnje s Ivanom Aldukom i Državnim arhivom u Zadru, te je zaključio da se u povodu navedenih manifestacija očekuje i ranije najavljivano otvaranje Znanstveno-dokumentacijskoga centra pri solinskomu „Zvonimiru“, koji će se temeljiti na građi tridesetogodišnjega arhiva mjesečnika Solinska kronika, arhivu časopisa Tusculum i biblioteci oformljenoj iz razmjene publikacija, a najvećim dijelom na velikodušnoj privatnoj donaciji znanstveno-stručne građe za budući „Zvonimirov“ centar.

Počevši od 2008. godine, Tusculum je do danas izišao u 14 svezaka i 15 brojeva, od kojih je deseti svezak dvobroj, odnosno jedan je zbornik radova znanstvenoga skupa održanoga u Solinu.

Ukupno su objavljena 193 priloga na 3 333 stranice, a potpisao ih je 71 autor.

Radovi te recenzije pretežno domaćih, ali i nekolicine inozemnih stručnjaka kategorizirani su kao 119 izvornih, 27 preglednih, 34 stručna te 9 priloga ostale vrste.