Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Križni put vlč. Krešimira Žinića

Ciglena (IKA)

U župnoj crkvi sv. Šimuna i Jude Tadeja u Cigleni pokraj Bjelovara na prvu korizmenu nedjelju 18. veljače, dvije godine nakon promocije knjige meditacija „Do nogu Gospodinovih“ istog autora, predstavljen je Križni put župnika Krešimira Žinića.

Iz želje da izrazi svoje misli kao molitvu vezanu za posljednje trenutke Kristova zemaljskog života ovom knjigom meditacija dobiven je sadržajno razumljiv i nadahnjujući tekst autora koji promišlja nad mukom i smrću Gospodina našega Isusa Krista kroz četrnaest postaja.

U predgovoru knjige župnik Žinić napisao je kako iz dugogodišnjeg pastoralnog iskustva zaključuje da pučka pobožnost kao zajednička molitva, za razliku od raznovrsnijeg zanimanja na osobnoj razini, očekuje kraće tekstove, teološki ne preteško oblikovane, ali zato sadržajno prihvatljive i razumljive široj zajednici. U ovoj knjizi meditacija, svaka postaja križnog puta je prikazana kroz kraći ulomak biblijskog teksta Starog ili Novog zavjeta te razmatranje i molitvu koja dolazi kao zaključak biblijskog teksta i razmatranja nad postajom.

Autor je također naglasio kako u dodatku donosi u četiri meditacije ključne događaje Svetog tjedna, počevši od Cvjetnice i svečanog mesijanskog Isusova ulaska u Jeruzalem sve do proslave Kristova slavnog uskrsnuća. Knjižica se zaključuje pjesmom fra Bonaventure Ćuka „Hoću li i ja u raj“ s nakanom da čitatelja usmjeri da nadahnut prekrasnim stihovima doista poželi stići u raj.

Postaje križnog puta obogaćene su ilustracijama slikarice Grozdane Pavičić poznatije kao Boba Csik. Ona se slikarstvom bavi od 1996. godine kada pohađa likovnu školu pri Pučkom otvorenom učilištu u Križevcima kod prof. Zorana Homena i dr. Zdenka Baloga.

Slikarica Boba Csik istaknula je kako do tada nije imala iskustva slikanja sakralnih motiva, ali prihvatila se izazova na prijedlog tada mladog župnika Krešimira koji je dobio zadatak formirati novu župnu zajednicu koja se okupljala u crkvi Majke Božje Koruške u zapadnom dijelu Križevaca. Oslikani motivi postaja u tehnici ulja na platnu postavljeni su u crkvu 2004. godine, a blagoslovio ih je tada zagrebački pomoćni biskup Josip Mrzljak.

Predstavljanje knjižice Križni put moderirala je vjeroučiteljica Marina Lončarević.

Ključne riječi:
Krešimir Žinić križni put