Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen program ekumenskog molitvenog bdijenja koje će se 30. rujna održati u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Čelnici Sinode održali su u petak, 8. rujna konferenciju za medije o ekumenskom molitvenom bdijenju koje će se održati 30. rujna u Vatikanu – neposredno prije početka XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – kako bi se naglasilo središnje mjesto molitve u sinodskom procesu i istaknuo odnos između sinodalnosti i ekumenizma, piše Vatican News.

Ekumensko molitveno bdijenje koje će se održati u subotu, 30. rujna – neposredno prije otvaranja XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode – istaknut će dva temeljna aspekta Božjeg naroda: središnje mjesto molitve i važnost dijaloga s drugima kako bismo zajedno napredovali putovima bratstva i jedinstva u Kristu.

Važnost molitve i ekumenizma

Predstavljajući događaj na konferenciji za medije u Tiskovnom uredu Svete Stolice, sestra Nathalie Becquart, dotajnica Generalnog tajništva Sinode, kazala je da će molitveno bdijenje istaknuti zalaganje za jedinstvo i mir u svijetu te naglasiti važnost molitve za jedinstvo svih kršćana.

Sestra Becquart također je napomenula da će se papi Franji pridružiti dvanaest predstavnika različitih kršćanskih tradicija, uključujući carigradskog ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i Justina Welbyja, canterburyjskog nadbiskupa. Na događaju će sudjelovati i nekoliko nekatoličkih bratskih izaslanika koji će nazočiti Sinodi.

Slavljenje jedinstva

Mladi će također imati značajnu ulogu na ekumenskom molitvenom bdijenju, koje će se odvijati u sklopu skupa pod nazivom „Together“ u Rimu, inicijative nadahnute idejom priora brata Aloisa iz Zajednice Taizé kako bi se proslavilo već postignuto jedinstvo u Kristu i učinilo ga vidljivim. Inicijativa okuplja oko 3000 mladih koji će predstavljati više od 40 zemalja svijeta. Tijekom molitvenog vikenda predviđena su različita okupljanja, radionice, slavljenja i štovanja.

Na konferenciji za medije brat Matthew iz Zajednice Taizé objasnio je da je cilj inicijative „Together“ izraziti stvarnost Sinode o sinodalnosti, posebice uključivanjem mladih. Istaknuo je hodočašće mladih koje je predviđeno da krene od bazilike sv. Ivana Lateranskog u Rimu do Trga svetog Petra gdje bi se okupili na molitvenom bdijenju. Istoga dana, 30. rujna brojna molitvena bdijenja odvijat će se diljem svijeta.

Brat Matthew također je primijetio da su opsežne pripreme i zajedničko okupljanje Božjeg naroda te ekumensko molitveno bdijenje – već primjeri sinodalnosti na djelu.

Sinoda

Prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije, dr. Paolo Ruffini, kojeg je papa Franjo imenovao predsjednikom Komisije za informiranje XVI. redovne opće skupštine Biskupske sinode, podijelio je pojedinosti o nadolazećoj Općoj skupštini.

Iako detalji programa za Opću skupštinu još nisu finalizirani, dr. Ruffini je opisao glavne nacrte jednomjesečnog skupa, napominjući da će rad sinodske skupštine biti podijeljen u module na temelju teme sinodalnosti, zajedništva, poslanja i sudjelovanja, sa završnim modulom koji će se fokusirati na pripremu sinteze rada.

Sve će se to odraziti u radnoj metodologiji razvijenoj kako bi se članovima Sinode omogućilo da upoznaju i slušaju jedni druge te se tako osjećaju dijelom jednoga tijela, istaknuo je dr. Ruffini.

Nakon tri tjedna molitve, razmišljanja i obraćenja, objasnio je potom dr. Ruffini, skupština će odobriti sažeti dokument, koji će biti javan, ali koji se neće smatrati konačnim dokumentom. To je zapravo prvo zasjedanje Sinode, dok će se drugo, kako je najavio sam papa Franjo, održati sljedeće godine, rekao je.

„U ovako podijeljenom svijetu doista mnogo računamo na način na koji će komunikacija moći prenijeti ovaj napor zajedništva“, naglasio je, te na kraju potaknuo okupljene novinare: „Učinit ćemo sve što možemo da vam pomognemo“, prenosi Vatican News.