Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen prvi digitalni Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Zagreb (IKA)

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u petak 10. rujna u Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Državni zavod za statistiku, zajedno sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, predstavio je početak popisivanja stanovništva.

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje koje obuhvaća tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove. Popis 2021. provodit će se u dvije faze: od 13. do 26. rujna 2021. provodi se samostalno popisivanje stanovništva kroz sustav e-Građani, dok će se od 27. rujna do 17. listopada 2021. popisivanje provoditi putem uobičajenog terenskog popisivanja uz pomoć prijenosnih računala.

Na održanoj tiskovnoj konferenciji predstavljen je prvi digitalni Popis stanovništva s naglaskom na prvu fazu popisivanja, tzv. samopopisivanje u suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, koja će se provoditi od 13. do 26. rujna 2021. Građani će moći samostalno popuniti Upitnik o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva na platformi e-Građani.

„Jako smo ponosni što smo uspjeli pripremiti Popis u dvije faze i dati mogućnost našim građanima da se po prvi put sami popišu putem platforme e-Građani u prvoj fazi samopopisivanja. U Upitniku je ukupno šezdesetak pitanja, a cilj nam je bio da upitnik bude jednostavan, pregledan i da ljude ne zbunjuje te se nadam da smo u tome uspjeli“, izjavila je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica – jedno kućanstvo. To znači da, ukoliko se i više članova u kućanstvu koristi platformom e-Građani, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove, kućanstvo i stan. Samopopisivanje omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara. Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice, e-ispitanik će dobiti kontrolnu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice. Kontrolnu šifru treba zapisati, spremiti i čuvati do druge faze terenskog popisivanja kada će ju predati popisivaču.

Svi Popisni podaci su službena tajna, iskazuju se u obliku u kojem statističku jedinicu nije moguće identificirati ni izravno ni neizravno te ne mogu biti podloga za utvrđivanje bilo kakvih prava i obveza, kao što su upravne, pravne ili porezne svrhe, ili za bilo kakvu provjeru.

Više informacija može se pronaći na službenoj mrežnoj stranici Popisa.