Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen zbornik „Habsburgovci i Istra u pravu i povijesti“

Motovun (IKA)

Tijekom održavanja VI. motovunskog kolokvija u subotu 16. studenoga predstavljen je zbornik radova „Habsburgovci i Istra u pravu i povijesti“ s prošlogodišnjega, petoga, Kolokvija.

Tijekom predstavljanja istaknuto je da je riječ o opsežnom znanstvenom djelu s pomno odabranim pravno-povijesnim i u određenoj mjeri povijesnim temama kojim su obuhvaćeni ključni događaji i prekretnice koje su u Istri obilježili habsburšku vladavinu, počevši od 1374. do 1918. Posebno je pohvaljena primjerena strukturiranost zbornika, odabir tema, njihova minuciozna obrađenost te doprinos koji se time daje poznavanju prvotno pravne povijesti Istre, ali i nekih drugih tema poput Franciskanskog katastra, Karla I. Habsburškog i dr. Zbornik je objavljen u nakladi Državnog arhiva u Pazinu, Izdavačke kuće „Josip Turčinović“ d.o.o. iz Pazina i Općine Motovun.

Zbornik radova nastao je kao rezultat prošlogodišnjeg Kolokvija, kojim su, osim svima poznate 100. obljetnice završetka Prvoga svjetskog rata i prestanka postojanja Austro-Ugarske monarhije, obilježene i druge pomalo zaboravljene, ali iznimne obljetnice: 400. obljetnica od završetka Uskočkog rata u Istri, 200. obljetnica katastra Franje I. na tome području te 100. obljetnica posjeta austro-ugarskog cara Karla I. Istri.

Zbornik su predstavili urednici izdanja prof. dr. Ivan Milotić i prof. dr. Budislav Vukas mlađi.