Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljen Zbornik „Vratnice Andrije Buvine u splitskoj katedrali 1214. – 2014.“

Split (IKA)

U Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Splitu, u ponedjeljak 21. rujna u 18 sati, u sklopu međunarodne književno-znanstvene manifestacije 32. „Knjige Mediterana“, u organizaciji Književnog kruga Split i HAZU-a u Splitu, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu (KBF), predstavljen je zbornik radova „Vratnice Andrije Buvine u splitskoj katedrali 1214. – 2014.“

U Zborniku su sabrana izlaganja s međunarodnoga znanstvenog skupa istog naziva, koji se održao 23. i 24. rujna 2014. godine u Zavodu HAZU-a, a bio je upriličen u sklopu 26. „Knjige Mediterana“ (21. – 27. rujna 2014.), povodom obilježavanja 800 godina od postavljanja vratnica na splitsku prvostolnicu sv. Dujma, u organizaciji Književnog kruga Split, splitskog Instituta za povijest umjetnosti – Centra Cvito Fisković te Zavoda HAZU-a.

Zbornik su uredili Joško Belamarić i Guido Tigler, a objavljen je u nakladi Književnog kruga Split i Instituta za povijest i umjetnost, Split-Zagreb, 2020. Zbornik donosi 18 radova međunarodnih i domaćih znanstvenika, koji su tada govorili o okolnostima u kojima su vratnice nastale, o njihovom značenju i položaju, odnosno statusu, u tom dobu te o njihovim tehnološkim značenjima i gledištima.

Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Zoraida Demori Stančić i voditelj tadašnjeg skupa i domaćin prof. dr. sc. Joško Belamarić, koji je još jednom naglasio, kako su Buvinine vratnice, s 28 prizora iz Kristova života, od Navještenja do Uzašašća, najveće vratnice u hrvatskoj umjetnosti i spomenik restauratorima i konzervatorima. Vidi se koliko ih je sredina u kojoj se nalaze poštivala, jer su to najbolje očuvane vratnice i jedne od rijetkih koje su ostale na svom izvornom mjestu.

21. rujna su u palači Milesi, u sklopu ove međunarodne kulturne manifestacije, predstavljene još tri knjige. U 19 sati predstavljena je knjiga „Spalato, le palais de Diocletien / Split, Dioklecijanova palača autora Ernesta Hebrarda i Jacques Zeillera, koju je prevela Milena Bekić Milanović. U 20 sati predstavljena je knjiga „Duško Kečkemet, Utvrde Splita“ objavljena u suradnji Naklade Bošković, Muzeja grada Splita, Društva prijatelja kulturne baštine i Zaklade Karlo Grenc, Split. Tijekom poslijedneva predstavljena je knjiga Marina Ugarkovića „Geometrija smrti: isejski pogrebni obredi, identitet i kulturna interakcija, Antička nekropola na Vlaškoj njivi, na otoku Visu“.

U utorak, 22. rujna u 18 sati, bit će u Zavodu HAZU-a predstavljena nakladnička djelatnost Ogranka Matice hrvatske u Zadru. U 19 sati, bit će predstavljen zbornik radova „Knjiga i društvo: dijalog o intelektualnoj povijesti Hrvatske, koju je uredila Ivanka Kuić, a predstavit će ju akademik Nenad Cambi, Marko Dragić, Katarina Lozić Knezović, Ivanka Kuić i Šime Pilić.