Budi dio naše mreže
Izbornik

Ključna riječ: hazu

Izložba o prvih sto pedeset godina Vijenca

Izložba u povodu 150 godina Vienca i 25 godina obnovljenoga Vijenca svečano je otvorena u četvrtak 6. lipnja u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

HAZU: Znanstveni skup o Ljubomiru Marakoviću

Pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 25. travnja u Knjižnici HAZU započeo je dvodnevni znanstveni skup o književnom povjesničaru Ljubomiru Marakoviću.

Predavanje akademkinje Željke Čorak „Mali križevi velikih majstora" u HAZU

U povodu predstojeće svetkovine Uskrsa, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je u srijedu 17. travnja tradicionalno predavanje posvećeno Uskrsu koje je održala akademkinja Željka Čorak, pod naslovom „Mali križevi velikih majstora Ikonografija prijateljstva – Ružić, Lovrenčić, Bourek, Lončarić, Vulas".

Predstavljena knjiga „Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku“

U knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 12. travnja predstavljen je zbornik radova Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku sa znanstvenoga skupa o obnovi najpoznatije dubrovačke crkve koji je održan u travnju 2016. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Kardinal Bozanić primio novog predsjednika HAZU-a

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić primio je u subotu 19. siječnja u Nadbiskupskom dvoru akademika Velimira Neidhardta, novog predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, izvjestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održano predavanje akademkinje Željke Čorak

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti organizirala je u četvrtak 3. siječnja svoje tradicionalno predavanje posvećeno Božiću koje je održala akademkinja Željka Čorak. Njeno predavanje pod naslovom "Ususret Svetim trima kraljevima: Barokni Betlehem iz Pakljene na otoku Šipanu" bilo je posvećeno jaslicama u crkvi u Pakljeni na Šipanu, jednom od najstarijih Betlehema u Hrvatskoj, koji se sastoji od 40 baroknih figurica prema napuljskom uzoru. Betlehem na Šipanu od 2007. je zaštićen kao spomenik kulture i zbog zaštite nije dostupan javnosti.

Predsjednik HAZU: Prof. Golub bio je jedinstvena osoba u hrvatskoj crkvenoj i kulturnoj povijesti

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić uputio je izjavu u povodu smrti prof. dr. Ivana Goluba, dopisnog člana HAZU, u kojoj je istaknuo da je u stoljeće i pol djelovanja Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. Golub bio jedan od njenih najistaknutijih članova iz svećeničkih redova, uz predsjednike Akademije Franju Račkog i Josipa Torbara, zagrebačke nadbiskupe Antuna Bauera i kardinala Franju Kuharića, kardinala Eugenea Tisseranda, arheologa Franu Bulića, pjesnika fra Grgu Martića i teologa Bonaventuru Dudu.