Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena brošura „Župna crkva sv. Nikole biskupa u Krapini“

Krapina (IKA)

Trodnevnim programom od petka 22. do nedjelje 24. rujna 2023. u Župi sv. Nikole u Krapini obilježena je 120. obljetnica izgradnje i posvete župne crkve.

Ove godine i grad Krapina slavi 830. godišnjicu prvoga sačuvanog pisanog spomena.

PRvoga dana proslave, u petak 22. rujna nakon mise je održan koncert dječjih zborova „Krijes“ iz Samobora i „Isusovi anđeli“ iz Krapine.

Drugoga dana proslave, u subotu predstavljena je prigodna brošura o župnoj crkvi. Brošuru su predstavili krapinski župnik, inicijator i organizator proslave, vlč. Davor Štuljan te recenzent biskupski vikar za kler Varaždinske biskupije preč. mr. sc. Anđelko Košćak.

Župnik Štuljan je interpretirao pojedine događaje iz povijesti župe. Istaknuo je da je u početku bila ideja da se napravi malena brošura, no nizale su se ideje koje su donosile nove naslove, fotografije, a zatim je proširen i format.

Brošura sadrži bogatu povijest Krapine, župne crkve od njezine izgradnje, posvete, obnove pa sve do današnjih dana. Autori su se potrudili napisati životopise svih svećenika koji su službovali u župi. Opisano je i djelovanje milosrdnih sestara Svetoga Križa koje će 2024. godine proslaviti 75. godišnjicu dolaska u Krapinu.

Župnik je zahvalio svima koji su utkali dio sebe u stvaranje brošure: Zdravku Hršaku, Edi Zajecu, lektorici Vlatki Bišćan, preč. Košćaku, krapinskom gradonačelniku Zoranu Greguroviću i mnogim drugima koji su izdvojili svoje slobodno vrijeme da bi knjižica ugledala svjetlo dana.

U župnoj Spomenici o slavlju prigodom blagoslova župne Crkve u Krapini 1903. godine piše tekst tuheljskog župnika Vjekoslava Homotarića „Vjekovi su minuli da nije Krapina vidjela slavlja kakvo je doživjela zadnjih dana mjeseca rujna ove godine (1903.) kada joj je posvećena župna Crkva.“

Nakon župnikova osvrta, recenzent preč. Anđelko Košćak istaknuo je da nije mali izazov dati se na pisanje povijesti jedne tako stare i toliko osporavane ustanove kao što je Crkva. „Ovo je veliki Božji dar svim župljanima ovdje i drugdje, a čitanje je lijep čin i doživljaj za sve ljubitelje povijesti kako u pripremi, a još više za sve vas nakon što je brošura izašla iz tiska u ovom svom obliku i sa svim sadržajima i slikama. Pritom je važno istaknuti da nije riječ samo o crkvenoj povijesti, nego i o općoj povijesti grada Krapine pa stoga vrijednost ove brošure prelazi okvire crkvene povijesti.“

Knjižni blok je skladno uređen. Tekstualne zapise prate fotografije koje brošuru čine pristupačnijom za čitanje, a također omogućavaju jednostavniji put u prošlost. Crkva nije samoj sebi svrha, bez obzira na njezinu umjetničku vrijednost, to je mjesto molitve i slavljenja Boga, a to znači života i ljubavi, jer to Bog jest.

Uz župu Krapina suizdavač brošure je Grad Krapina. Na predstavljanju se prisutnima obratio i gradonačelnik Gregurović, ujedno župni pastoralni vijećnik.

U glazbenom programu nastupili su: članovi Muškog vokalnog ansambla Krapina, Andrea Vidović, Gordana Ivanjek Tušek, Jurica Vugrek i pjesnikinja Marija Hlebec.

Središnje euharistijsko slavlje povodom 120. obljetnice posvete župne crkve predslavio je u nedjelju 24. rujna zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.