Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena dobrotvorna utrka Đir za Rožice

Rijeka (IKA)

Dobrotvorna manifestacija – utrka „Đir za Rožice“, koja će se održati u subotu 14. svibnja 2022., u organizaciji Franjevačkog svjetovnog reda Rijeka–Trsat, a povodom 15. godišnjice uspješnog i neprekinutog djelovanja prvog i najstarijeg Prihvatilišta za beskućnike u Rijeci „Ruže sv. Franje“.

„Tijekom proteklih 15. godina kroz Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ prošlo je gotovo 700 osoba, što samo pokazuje koliko je postojanje jedne ovakve institucije i te kako potrebno u našem gradu. Važno je istaknuti kako je gotovo 70% njih uspješno resocijalizirano i pružena im je pomoć u rješavanju njihovih statusnih prava. Također, kroz sve ove godine, sustavno radimo na destigmatizaciji beskućnika i beskućništva“, istaknuo je voditelj Prihvatilišta Pjer Orlić.

Dolores Turkalj Jurčević, predstavnica organizatora OFS-a Rijeka–Trsat Dolores Turkalj Jurčević, najavila je samu utrku koja će se održati na ruti od Prihvatilišta na Kozali do Svetišta Majke Božje Trsatske, u duljini  od dva kilometra. „U utrci mogu sudjelovati svi koji to žele, svatko svojim tempom, od sportaša do starijih osoba i roditelja s djecom – zato je i nazvana đir. U njoj nije važno što prije stići na cilj, nego sudjelovati, pa samo i pješačenjem, ali i dati svoj prilog za rad prihvatilišta. Radi se o startnini od 100 kuna ili naravno manje, ako netko nije u mogućnosti toliko izdvojiti“, kazala je Turkalj Jurčević.

Po završetku utrke, za one koji to žele, slavit će se misa zahvalnica za sve dobrotvore Prihvatilišta u bazilici. Svi sudionici utrke će kao nagradu primiti prigodan poklon, koji su izradili vrijedni korisnici Prihvatilišta u okviru radno-okupacijske terapije.

Zbog održavanja utrke, na pojedinim dionicama utrke po potrebi će biti privremeno zaustavljen promet radi prolaska sudionika utrke preko pješačkih prijelaza. Tijekom održavanja utrke Trinajstićeva ulica će biti privremeno zatvorena za promet vozilima.

Voditelj Prihvatilišta, Pjer Orlić, zahvalio se i svima kojima kroz ovih 15. godina pomažu rad Prihvatilišta, od mnogobrojnih volontera i običnih građana i tvrtki do institucija – Riječke nadbiskupije, nadležnog ministarstva, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Maja Pudić, voditeljica Službe za socijalnu skrb Grada Rijeke, istaknula je uspješnu i  dobru dugogodišnju suradnju Grada Rijeke i Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“. Kao jedan od oblika dobre suradnje istaknula je nedavno završen EU projekt „Novi put“ te kratko predstavila brošuru „Vodič za beskućnike“ koji je nastao kao jedan dio samog projekta. Sam Vodič na jednom mjestu donosi sve potrebne informacije o institucijama i udrugama u Rijeci, koje mogu pomoći osobi koja se našla na ulici, kao i o vrsti pomoći koju pružaju.