Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Alojzija Ulman-kiparica i povjesničarka umjetnosti“ i otvorena izložba „Na moru života“

Zagreb (IKA)

U dominikanskom samostanu na zagrebačkom Borongaju u utorak 17. svibnja predstavljena je knjiga Matije Maše Vekić „Alojzija Ulman, kiparica i povjesničarka umjetnosti“ te je otvorena izložba njezinih slika, ulja na platnu, „Na moru života“, koju je posvetila Blaženoj Djevici Mariji.

O knjizi su govorili suizdavačica knjige i predsjednica društva „Hrvatska žena“ ing. Mira Fiket i don Anton Šuljić, povjesničar umjetnosti, te autorica Matija Maša Vekić.

Domaćin i moderator bio je dominikanac o. Iko Mateljan, koji je pozdravio prisutne i predstavio Matiju Mašu Vekić i njezin rad, knjigu i izložene slike. Suizdavačica knjige Mira Fiket govorila je o životu i djelu Alojzije Ulman, istaknuvši njezine karakteristike citirajući kipara Antuna Babića koji je 1994. godine rekao: „Sjećajući se njenog krhkog i lomnog a istovremeno tako nadahnutog i energičnog lika, opisujući njen cjelokupni opus i aktivnosti čitatelj bi mogao dobiti predodžbu o divovskoj osobi. A bila je malena, sitna, brza, neumorna, i što je danas rijetko, dobronamjerna do srži!“

Don Anton Šuljić govorio je o umjetničkim djelima kiparice Alojzije Ulman kazavši da joj se djela nalaze po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Vatikanu, Njemačkoj, BiH, Srbiji, Belgiji, Americi, Austriji, Australiji, Malti, Engleskoj, Škotskoj i Zambiji te da je dobila nagrada i priznanja za svoj rad u Parizu, Rimu i Vatikanu 1989. od pape Ivana Pavla II. te da bi trebalo još bolje istražiti njezin opus i vrednovati ga. Na kraju je govorio o izložbi ustvrdivši da je Matija Maša Vekić vidno napredovala od zadnje izložbe prije par godina izdvojivši njezine portrete O. Ante Gabrić i Neretvanka.

Ženski pjevački zbor „Hrvatica“, koji djeluje u sklopu „Društva hrvatska žena – Grad Zagreb, otpjevao je tri pjesme: Majko Milostiva, Zdravo Djevo i Bože čuvaj Hrvatsku!

Matija Maša Vekić je na kraju zahvalila domaćinu fr. Iki i govornicima te zboru „Hrvatica“ kao i prisutnima za dolazak. Rekla je da svojim radom nastoji osvijetliti živote ljudi uzorna života koji su slabo ili relativno malo poznati a vrijedni su pažnje; živote žena i muškaraca koji su gorjeli za čovjeka i Boga. Dok istražuje živote i piše o njima ima potrebu i bojama predočiti ono što osjeća i voli pa to želi pokazati na jedan drugi način i u drugim tehnikama. Rezultat tih nastojanja je i otvorena izložba ulja na platnu, koja je nastala u posljednjih par godina. Citirala je sv. papu Pavla VI., koji je 8. prosinca 1965. napisao: „Misliti i misli objavljivati, istraživati čovjekov misterij, proučavati istinu nije samo privilegij, nego je to i naša ljudska dužnost i vjernička odgovornost.“