Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga biskupa Štambuka

Hvar (IKA)

U hvarskoj katedrali u nedjelju 28. travnja pred velikim brojem vjernika predstavljena je knjiga umirovljenoga hvarskoga biskupa Slobodana Štambuka „Poruke Božića i Uskrsa“.

Knjiga je tiskana u nakladi „Zoran Bošković“ u Splitu. Predgovor knjizi napisao je sadašnji hvarski biskup Petar Palić. Voditeljica predstavljanja bila je Dorotea Ćaleta, a glavni predstavljač bio je don Ivan Jurin.

Mons. Palić u predgovoru je kao kao temeljnu tematiku o kojoj govore božićne i uskrsne poruke biskupa Štambuka istaknuo misao: „Za vjeru je glavna stvar da je Bog iz ljubavi prema čovječanstvu u Isusu iz Nazareta postao čovjekom, prošao zemljom čineći dobro, podnio muku i prošao kroz iskustvo smrti, uskrsnuo od mrtvih i nastavlja po svom Duhu živjeti i djelovati u svojoj Crkvi.“

Predstavljač knjige don Ivan Jurin započeo je izlaganje zgodom iz života jednoga njemačkog biskupa kojega je za posjeta jednoj obitelji maleni dječak iznenadio molbom rekavši mu: „Pričaj mi o Bogu!“ Spomenuti biskup, rekao je don Ivan Jurin, našao se u teškim mukama kako o tako velikom otajstvu jednostavnim riječima govoriti djetetu. Razmišljajući o tome zaključio je da bi i odraslima o Bogu trebalo govoriti jednostavno i prihvatljivo kao djeci, odnosno bez ispraznih velikih riječi i apstrakcije. Upravo se tom jednostavnošću služio mons. Štambuk u pisanju svojih poruka nastojeći pritom da bude aktualan, te da ga razumiju i priprosti i obrazovani, naglasio je don Ivan.

Biskupu Štambuku najteže je bilo pisati poruke u vremenu Domovinskog rata, kada se svakodnevica svakog čovjeka u Hrvatskoj sastojala od muke i patnje, što je na najbolji način izrečeno biskupovom rečenicom koju je zapisao 1991. u poruci za ratni Božić: „Kad bi oči imala Hirošima, plakala bi.“ Premda je biskup Štambuk bio svjestan da je rat „poguba ljudske naravi“, isticao je u svojim porukama i mnoge primjere ljudske dobrote i plemenitosti, što su hrvatski ljudi izražavali i u najtežim ratnim trenucima. Temeljna značajka Štambukovih tekstova u prukama sastoji se u tome što ih je pisao duboko uronjen u stvarnost, ali s vizionarskim pogledom u budućnost, istaknuo je Jurin.

Zaključujući predstavljanje knjige, rekao je da je biskup Štambuk svojim pastoralnim djelovanjem svjedočio da nam je svima brat i otac i da će to ostati i dalje, premda je umirovljen.

Svečanost predstavljanja knjige animirali su klapa „Bodulke“ i crkveni dječji zbor koji uspješno vodi i kojim je ravnala maestra Marijana Domančić uz glazbenu pratnju maestra Tomija Domančića. Nekoliko božićnih i uskrsnih poruka interpretirali su s. Alemka Kutleša, Rea Pazarac, Rina Ivandić i Ante Visković.

Na kraju sadržajne književne večeri mons. Štambuk obratio se nazočnima iskreno zahvalivši svima koji su pomogli u uspješnom ostvarenju predstavljanja njegovih „Poruka Božića i Uskrsa“.