Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Charles de Foucauld – Stopama Isusa iz Nazareta“

Zagreb (IKA)

Nova knjiga o sv. Karlu de Foucauldu u izdanju Kršćanske sadašnjosti, autorice m. s. Annie, „Charles de Foucauld – Stopama Isusa iz Nazareta“ predstavljena je u četvrtak 19. svibnja 2022., u Knjižnici Vjekoslava Majera u zagrebačkom Zapruđu.

Knjigu su predstavile mala sestra Maria Grazia, m. s. Vesna i Jasna Petrač, uz moderatorsko vodstvo Vesne Radošević. Dinamičnim izlaganjem brojnoj publici koja je ispunila knjižnicu, predstavljačice su, osim prikaza same knjige i života ovoga novog svetca, pružile osobno svjedočanstvo u nasljedovanju i življenju duhovnosti sv. Karla.

M. s. Marija Grazia i m. s. Vesna kroz svoje iskustvo služenja, živeći u zemljama u kojima je brat Karlo živio, zorno su uspjele dočarati sve putove kojima je on bio prolazio, one zemaljske i one duhovne, rekonstruirajući najvažnije dijelove njegova života koji su oblikovali njegovu osobnost i specifičnu duhovnost.

Jasna Petrač, majka osmorice sinova i jedne kćeri, podijelila je svoje osobno svjedočanstvo življenja Karlove duhovnosti, u kojoj je prepoznala ono bitno u kršćanskoj vjeri – biti uz one najslabije i potrebite. Moderatorica je sve bogato i dinamično pratila izdvojivši izabrane citate iz knjige koji su ju posebno nadahnuli, posebice duboke misli brata Karla iz mnogobrojnih pisama i zapisa, na kojima se i temelji originalnost predstavljene knjige.

Predstavljanje je završilo kratkim druženjem u ozračju Karlovskoga žara, u promišljanjima što u našim konkretnim životima znače naglasci duhovnosti ovoga svetca: uvijek biti na putu „silaženja“, „na zadnjem mjestu“, biti blizu svakom čovjeku u potrebi, umrijeti za svoje prijatelje, „biti apostol sa svima bez iznimke, dobrotom, nježnošću, bratskom ljubavlju, poniznošću i blagošću“ (pismo Josephu Hoursu, 3. svibnja 1912.).