Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga don Mihe Demovića o dubrovačkom skladatelju Juraju Kraljiću

Zagreb (IKA)

Knjiga maestra dr. sc. Mihe Demovića „Skladateljski opus dubrovačkog skladatelja iz razdoblja rane romantike Juraja Kraljića 1784. – 1850., Velika povijest dubrovačke glazbe – VI. Svezak.”, predstavljena je u četvrtak, 2. veljače na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Hrvatsko katoličko sveučilište, Muzička akademija i Hrvatsko društvo skladatelja, organizirali su predstavljanje knjige najstarijeg člana Hrvatskog društva skladatelja maestra dr. Mihe Demovića. Knjiga donosi tekst o životu i radu Juraja Kraljića, dok njezin veći dio donosi kompletan opusa tog dubrovačkog skladatelja.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić prisjetio se nekih osobnih dojmova o don Mihi Demoviću, glazbenom povjesničaru, muzikologu i dugogodišnjem glavnom dirigentu zbora Zagrebačke katedrale.

„Poseban doživljaj jer sam izbliza upoznao maestra Mihu Demovića, koji je bio uistinu vrstan pedagog i vrstan glazbenik, a prije svega brižan i dobar svećenik koji se brinuo o svojim suradnicima. Uvijek nenametljiv i samozatajan, s naglaskom po kojemu ste odmah znali da je iz Dubrovnika i koji je na nas ostavio jedan dubok i neizbrisiv trag”, kazao je rektor Tanjić.

Na predstavljanju je također pročitao pismo koje je don Miho Demović na svojoj bolesničkoj postelji napisao povodom današnjeg predstavljanja knjige o dubrovačkom skladatelju Kraljiću.

„Prvo, može ga se usporediti sa samim Schubertom. Drugo, imati u svojoj povijesti skladatelja iz tog stilskog razdoblja veoma je značajna stvar, čime bi se mnogi drugi narodi Europe ponosili. Treće, nama je drago da se u promociju ovoga zbornika uključilo i Hrvatsko katoličko sveučilište, s obzirom da je Juraj Kraljić par excellence i izrazito katolički skladatelj, što pokazuje sljedeća činjenica – da je on, kao malo koji drugi poznati katolički skladatelj, ušao u tajnu liturgijskog teksta”, moglo se čuti iz pisma don Mihe Demovića.

„Ovo pismo govori mnogo o značaju Juraja Kraljića, a ova knjiga pokazuje neiscrpnu stvaralačku energiju koju don Miho Demović posjeduje. Ovo je šesta takva knjiga. On je cijeli svoj život koncentrirao na jedan fenomen koji je kod nas premalo istražen i premalo se o njemu govori, a to je kontinuitet glazbenog života u Dubrovniku”, istaknuo je na predstavljanju maestro Mladen Tarbuk.

Maestro Tarbuk također je dodao da se ne radi se samo o tome da je don Miho bio Dubrovčanin dušom i srcem, nego se radi o činjenici da je kroz cijelu hrvatsku povijest Dubrovnik doista dugo bio jedina svijeća koja je gorjela na polju slobode. „Velik dio Hrvatske je bio i porobljen i pod jakim utjecajem tuđe kulture. Međutim, Dubrovnik je uspio, unatoč smještaju između svih tadašnjih svjetskih velesila, njegovati i kulturu i glazbu i svaku drugu umjetnost. Možemo svjedočiti jednom nevjerojatnom kontinuitetu glazbovanja u Dubrovniku i, ustvari, taj kontinuitet je bio i jest središnja točka interesa don Miha Demovića, čemu možemo zahvaliti za šest ovako debelih knjiga”, zaključio je maestro Tarbuk.

U glazbenom djelu programu izvodeći djela Juraja Kraljića sudjelovali su studenti Muzičke akademije iz Zagreba.