Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga “Drug velečasni – Sjećanja mons. Giuseppea Vosille”

Zagreb (IKA)

U župnoj crkvi Svete Marije Velike u Cresu, u nedjelju, 14. kolovoza, nakon večernje mise, predstavljena je knjiga “Drug velečasni – Sjećanja mons. Giuseppea Vosille”.

Najveći dio knjige odnosi se upravo na sjećanja mons. Vosille koja je zabilježila novinarka Gordana Fumić, a predgovor je napisao riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić.

„Što reći o mons. Vosilli, a da bude pastoralno obuhvatno i da stane u nekoliko riječi? To je jako teško jer je mons. Vosilla tijekom svoje aktivne svećeničke službe, a i poslije u mirovini do današnjih dana, obnašao niz različitih službi i zadaća na župnoj, dekanatskoj i nadbiskupijskoj razini i nikada nije pastoralno mirovao. Mons. Vosilla se uvijek koristio darom koji mu je Gospodin darovao uz svećeničku službu, a taj je da je jako i nesebično volio svoje župljane koji su mu bili povjereni sa svim svojim potrebama i problemima, i da su ti isti župljani voljeli istom mjerom njega“, napisao je mons. Devčić.

Drugi dio knjige donosi osvrte mnogih prijatelja mons. Vosille, od bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Tomislava Klarića, gradonačelnika Bakra gdje je mons. Vosilla djelovao punih 25 godina te je proglašen počasnim građaninom, vlč. Marka Šarića koji se na svećeništvo odlučio zahvaljujući primjeru i uzoru mons. Vosille, nekadašnjih ministranata, kolega iz škola u kojima je predavao vjeronauk, te mnogih drugih koje je dotaknuo tijekom svog zanimljivog i ispunjenog života. Knjiga je bogato ilustrirana fotografijama koje dodatno obogaćuju ovo zanimljivo štivo, ali je ona i dokument vremena predstavljen kroz život jednog svećenika.

Na predstavljanju knjige govorili su njezin urednik Bruno Lončarić, Gordana Fumić te sam autor.

„Ovu knjigu sam posebno posvetio mojim dragim župljanima svih župa u kojima sam živio kroz mojih 51 godinu pastoralnog rada i s njima dijelio dobro i zlo, radosti i žalosti na obostrani spas naših duša. Nastojao sam s njima biti drug, prijatelj i brat i duhovni otac. Koliki je bio uspjeh, to oni znaju, a ocjenu neka napiše Svevišnji. Ja se nadam da je ocjena pozitivna“, rekao je mons. Vosilla i zahvalio svima koji su mu pomogli u realizaciji njegovog životnog djela.

Nakladnik knjige je Župni ured sv. Mihovila arkanđela iz Jelenja, a tiskana je u Tiskari Šuljić na Viškovu u 500 primjeraka. Za prijevod dijelova knjige na talijanski jezik zaslužni su Mauro Graziani i Maria Grazia Frank, a na engleski jezik Davor Ružić, dok lekturu i korekturu potpisuje Jagoda Randić.