Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga Ivana Pavla II. „Bit i smisao kršćanstva“

Split (IKA)

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak 21. studenoga knjiga „Bit i smisao kršćanstva“ predstavio je mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladne kuće Verbum.

Pozornost svjetskih medija prošle godine izazvala je informacija o pronađenom rukopisu neobjavljenih tekstova Ivana Pavla II. koji su do tada bili nepoznati. Nakon što je provjerena njihova autentičnost, ti nadahnuti tekstovi sabrani su u knjigu i objavljeni najprije na poljskom, a sada su dostupni i na hrvatskom jeziku u izdanju nakladničke kuće Verbum pod naslovom „Bit i smisao kršćanstva“.

Slijedeći u svojim promišljanjima stope sv. Pavla, Wojtyła riječ po riječ istražuje Apostolovu propovijed Atenjanima. Na atenskom Areopagu, prije više od 2000 godina sv. Pavao održao je govor koji i danas odzvanja: „Atenjani! U svemu ste, vidim, nekako veoma bogoljubni. Doista, prolazeći i promatrajući vaše svetinje, nađoh i žrtvenik s natpisom: Nepoznatom Bogu. Što dakle ne poznajete, a štujete, to vam ja navješćujem“, govorio je Pavao, stojeći usred Areopaga.

Potaknut tim riječima Ivan Pavao II. u ovoj knjizi s puno entuzijazma i nutarnjega žara čitatelju približava bit i smisao kršćanske poruke spasenja, pomažući kršćanima da preispitaju sebe i svoju vjeru, a nekršćanima da uzmu u obzir navještaj radosne vijesti, tj. Boga koji je pokazao svoje lice u Isusu Kristu.

U ovim bezvremenskim tekstovima Ivan Pavao II. još se jednom potvrđuje kao majstor čitanja Svetoga pisma te poziva svakog čitatelja da uđe duboko u sebe i otvori se glasu koji govori u srcu. Jednako kao što se sv. Pavao na Areopagu obratio ljudima svih svjetonazora, tako se i Ivan Pavao II. u ovoj knjizi obraća svakomu čovjeku našega vremena, polako ga i strpljivo vodeći prema najvažnijim pitanjima životnoga smisla.

Knjiga „Bit i smisao kršćanstva“ u prijevodu Antonia Akmadže dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.