Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga Ivana Ugrina „Ne bojte se“

Split (IKA )

U prepunoj Pinakoteci samostana Gospe od Zdravlja u Splitu predstavljena je 25. rujna u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Saveza za Poljica, udruge građana sa sjedištem u Poljicima, knjiga „Ne bojte se“ Ivana Ugrina, novinara i publiciste, koju je krajem srpnja tiskao u vlastitoj nakladi.

Tekstovi u knjizi nastali su u razdoblju od  14. rujna 2014. do 24. lipnja 2018. Objavljivani su uglavnom u istoimenoj kolumni „Ne bojte se” na portalu Misija Slobodne Dalmacije koji Ugrin uređuje od njegova pokretanja u listopadu 2014. godine.

„Ukoričujem ih zbog svoje djece i svih budućih naraštaja da nikada ne zaborave svoje kršćanske i nacionalne korijene, suprotiva svima onima kojima je hrvatski narod trn u oku jer nas je Gospodin blagoslovio najljepšom zemljom na svijetu. Neka se ne dogodi da se jednog dana bude spominjala ona biblijska: ‘Propast tvoja… iz tebe dolazi!’ Sačuvao nas dragi Bog u vijeke vjekova!” kazao je autor na predstavljanju svoje osme knjige.

Ugrin je autor i urednik monografija: Međugorje (1996.), Papa u Splitu i Solinu (1998.) i Sitno Donje (2015.) te knjiga: Uskličnik (2000.), Znakovi vremena (2001.), Hrvati to znaju (2004.), Kardinalni razgovori (2007.), Nikad nazad (2009.), Gori-doli… (2011.) i Još Hrvatska nij’ propala! (2013./2014.)

Ugrinov rad i djelovanje prepoznati su i nagrađeni više puta. Godine 2001. dobitnik je nagrade „Marija Jurić Zagorka” Hrvatskoga novinarskog društva i to za uređivanje kulturnog priloga Forum Slobodne Dalmacije. Godine 2007. nagrađen je od Hrvatskoga društva katoličkih novinara godišnjom nagradom „za izuzetna novinarska postignuća i svjedočenje evanđeoskih vrijednosti putem sredstava društvenih komunikacija”.

Dobitnik je i nagrade „Posvećeni život”, koju su mu udijelili hrvatski redovnički poglavari i poglavarice uoči Svijećnice 2008. godine. Splitsko-dalmatinska županija nagradila ga je 2016. godine za osobito istaknuti doprinos novinarstvu.

Ivan Ugrin predsjednik je Nezavisnog sindikata Slobodne Dalmacije i član Središnjeg odbora Nezavisnih hrvatskih sindikata. Član je Hrvatskoga društva katoličkih novinara, Matice hrvatske te Saveza za Poljica. Uz autora, knjigu su predstavili dr. don Mladen Parlov i Josip Jović, kolumnist i publicist. Program je vodila novinarka Snježana Šetka, a u glazbenom dijelu nastupila je skupina Dalmatino.

Riječ je o knjizi koja na 317 stranica donosi 123 naslovljenih priloga znakovitog naziva „Ne bojte se“ s jednim od najčešćih riječi koja se spominje u bibliji (365 puta). Više puta je i sam Isus u evanđelju izgovorio. Pod tim nazivom autor objavljuje svoje kolumne na portalu Slobodne Dalmacije koja nosi naziv Misija. U njima svjedoči pripadnost Katoličkoj Crkvi, iznoseći i svoj stav i o Papi i o Gospi Međugorskoj i o javnim osobama koje svjedoče svoje vjeru, te zagovara proglašenje svetim blaženika kardinala Stepinca.

Na početku predstavljanja nazočnima se uime Hrvatske udruge Benedikt i Saveza za Poljica obratio predsjednik HUB dr. Vide Popović, te pozdravio sve nazočne, među kojima je bio i glavni urednik Slobodne Dalmacije Jadran Kapor. „Autor kroz knjigu govori o svim aktualnim, političkim i društvenim i crkvenim temama, pa čak i o Hajduku. On o svakoj temi progovara kao katolički vjernik i građanin. Kroz svoje pisanje, svojom knjigom želi svima nama poručiti da se na bojimo, da ustrajemo svaki na svome putu i da svako od nas pokuša mijenjati stvari na bolje koliko je to danas moguće, te da nikad ne zaboravimo svoje temelje i identitet“, kazao predsjednik HUB dr. Vide Popović.

Predstavljajući knjigu dr. Parlov dojmove je sažeo u tri koraka. Prvo, listajući knjigu, vidimo što je bilo značajno, u vjerskom, društvenom i političkom životu Republike Hrvatske ili što je naš autor percipirao kao istinski važno u tome trenutku. Knjiga daje jedan uvid u stanje hrvatskoga društva, hrvatske države, hrvatskog naroda kroz protekle četiri godine. Drugo, sam autor o svemu piše kritički. A to nije kritika radi kritike, to nije kritizerstvo. To je pokušaj čovjeka koji budnim okom prati društvo u kojem živi, događaje na političkoj, kulturnoj, društvenoj sceni, ali ne dajući samo kritike, nego uvid u samu pojavu, sami fenomen, ali nudeći uvijek riječ nade. Očito da naš autor u Ivanu Pavlu II. našao izvor trajnog nadahnuća u svom radu i u vlastitom življenju. Treće, ono što je za mene najzanimljivije – ova knjiga otkriva Ivana kao autora, koji je završio dva fakulteta, Strojarski i Teološki, autora koji zna pisati, koji zna odnose u Crkvi, koji poznaje kardinale u Vatikanu i svećenike Crkve u Hrvata. To je pogled katoličkog intetelektualca, koji čvrsto stoji na nacionalnim pozicijama. Kroz cijelu se knjigu kao jedna crvena nit provlači simbioza nacionalnog i vjerskog. Ova knjiga svojim čitateljima pruža izazov, poticaj i motivaciju, kazao je dr. Parlov.

Ključne riječi:
knjiga Ne bojte se Ugrin