Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „Ljekaruša fra Jure Marčinkovića”

Split (IKA)

U prostorijama nakladne kuće Verbum na konferenciji za medije u četvrtak, 6. lipnja predstavljena je knjiga „Ljekaruša fra Jure Marčinkovića”. Knjigu su predstavili Miro Radalj i Petar Balta, direktor i glavni urednik nakladne kuće Verbum.

„Ljekaruša fra Jure Marčinkovića” najpoznatija je i najpotpunija hrvatska ljekaruša s više od 1100 prirodnih recepata koji mogu pomoći pri liječenju mnogih bolesti kao i pri očuvanju i unaprjeđivanju zdravlja. Knjiga je obogaćena i proslovom sv. Bazilija o liječenju, ljekovitim biljkama i liječništvu.

Ljekaruše, odnosno rukopisi i knjige recepata i savjeta pučke medicine s opisom njihova pripremanja i uputama o liječenju različitih bolesti i stanja postoje na hrvatskomu jeziku već više od sedam stotina godina. Najsuvremenija i najpotpunija od njih je „Ljekaruša fra Jure Marčinkovića” koju je sada u novom izdanju objavila nakladna kuća Verbum.

Ovaj poznati franjevac već se više od sedamdeset godina bavi istraživanjem narodnih recepata, franjevačkih ljekaruša, prikupljanjem ljekovitih biljaka, plodova i pripravom ljekovitih čajeva, balzama, masti i drugih pripravaka, pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje.

Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Ovaj sveobuhvatni priručnik narodne medicine u četrnaest poglavlja obrađuje gotovo sve najčešće bolesti te fizičke i psihičke tegobe. Svako poglavlje temelji se na jednomu sustavu organa i najčešćim bolestima i poteškoćama vezanima uz taj sustav. Autor u formi pitanja i odgovora na jednostavan i detaljan način opisuje svaku bolest i njezine karakteristične simptome, opisuje proces ozdravljenja te daje savjete koji se temelje na prirodnim, ljekovitim, jeftinim i jednostavnim biljnim pripravcima i receptima.

Knjiga Ljekaruša fra Jure Marčinkovića dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i preko web knjižare Verbum.hr.