Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga „O blaženstvima“

Split (IKA)

Nakladnička kuća Verbum predstavila je knjigu „O blaženstvima“ na konferenciji za medije u četvrtak 7. ožujka u Splitu.

Na konferenciji su sudjelovali  dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

U sklopu svoje biblioteke „Crkveni oci“, pod čijim je imenom objedinjena kršćanska literatura iz prvih stoljeća, nakladnička kuća Verbum objavila je knjigu „O blaženstvima“, jedno od najznačajnijih djela crkvenog oca i naučitelja, sv. Grgura iz Nise.

Kao i ostala djela iz ove biblioteke i knjiga „O blaženstvima“ velikog kapadočkog oca nudi suvremenim duhovnim tražiteljima mogućnost da otkriju autentično duhovno blago neprolazne vrijednosti.

Grgur iz Nise prvi je kršćanski autor koji je u svojih osam propovijedi ostavio sustavan komentar Isusovih osam blaženstava koja donosi sv. Matej u svom Evanđelju. U ovom djelu Grgur daje sveopće upute za asketski život koje su valjane u svim situacijama, ali i u svim vremenima, pa tako i u našem današnjem. Premda su blaženstva u evanđeoskom tekstu izražena u nekoliko kratkih rečenica, Grgur smatra da sadrže cjelovit nauk spasenja i da su neophodna za spasenje.

To veliko djelo ranokršćanske teologije donosi i vidi blaženstva kao logičan uzlazni niz, stubište kojim se duša uzdiže prema svome cilju.

Glavna poruka Grgurova spisa jest poziv svim ljudima da budu i postanu Isusovim učenicima prolazeći svakodnevno školu blaženstava. Tko želi biti Isusov učenik, mora neminovno proći kroz školu blaženstava, koja su pravi sadržaj svega onoga što treba jednom Kristovu učeniku.

Knjiga „O blaženstvima“ svetog Grgura iz Nise u prijevodu Ante Franića, a koju je uredio i za koju je predgovor napisao don Ivan Bodrožić, dostupna je u svim knjižarama Verbuma kao i preko web knjižare verbum.hr.