Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o povijesti podunavskih Hrvata

Zagreb (IKA)

Knjiga „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije“ autora dr. Roberta Skenderovića predstavljena je u četvrtak 6. prosinca u dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Knjigu, koja je na Kliofestu dobila nagradu „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu iz povijesti 2017., uz autora su predstavili doc. dr. Mario Bara s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i sunakladnik knjige.

U sklopu predstavljanja Žigmanov je predstavio i „Godišnjak za znanstvena istraživanja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata“ kao dio širih znanstvenih nastojanja hrvatske zajednice u Vojvodini.

Uvodnu riječ predstavljanju knjige dao je doc. dr. Bara, istaknuvši kako unutar svoje znanstvene strategije Hrvatsko katoličko sveučilište daje visoki prioritet promicanju nastavničkog i znanstvenog rada na temu identiteta Hrvata izvan Hrvatske.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić rekao je kako je važno voditi brigu o Hrvatima u mjestima gdje su autohtoni, gdje se nalaze od pamtivijeka.

„Želimo kao Sveučilište potaknuti sve institucije da na svaki način promiču identitetska pitanja Hrvata izvan Hrvatske. Stalno se trebamo pitati činimo li po tom pitanju dovoljno, znajući kako su Hrvati u Vojvodini u posebno teškom položaju te im se samima iznimno teško izboriti za svoju riječ, školovanje i identitet“, naglasio je rektor Tanjić.

Žigmanov je govorio o teškoj situaciji u kojoj se Hrvati u Vojvodini nalaze te kakvim nastojanjima Zavod pokušava ublažiti njihovu iznimno tešku situaciju.

Radom Zavoda obogatili smo našu znanstvenu elitu i usustavili istraživanja, a knjiga „Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije“ kruna je našega rada. Naš je cilj pokazati da možemo biti dionici u najzahtjevnijim kulturnim nastojanjima i protiviti se politikama koje nas svode na kulturnu folk skupinu što se želi ugraditi u našu samosvijest, objasnio je Žigmanov.

Autor dr. Robert Skenderović dao je detaljan uvid u svoj dugogodišnji rad na ovom djelu i silnicama koje su kroz povijest, kako je otkrio u svojem istraživanju, djelovale na identitet podunavskih Hrvata.

„Na knjizi sam radio od studentskih dana, a drago mi je da se njeno predstavljanje odvija upravo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu jer su se kroz povijest podunavski Hrvati u potrazi za očuvanjem identiteta uvijek oslanjali na svoje hrvatske katoličke svećenike. Protiv njih se kroz povijest uvijek vodila politika zaborava identiteta, još od Mađarske, preko dvije Jugoslavije do danas. Želio sam se ovom knjigom suočiti s pseudoznanstvenim teorijama koje žele izdvojiti Bunjevce u posebnu etničku skupinu, a trebate znati da je teško boriti se protiv laži. Uvjerio sam se, radeći na ovoj knjizi, da stoput ponovljena laž može postati jača od istine i zato je rad na ovakvim temama iznimno važan“, kazao je dr. Skenderović.