Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga o štovanju bl. Augustina Kažotića u trogirskoj katedrali i biskupiji

Trogir (IKA)

Knjiga svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije dr. Slavka Kovačića pod naslovom „Povijesna vrela o liturgijskom štovanju bl. Augustina Kažotića u trogirskoj katedrali i biskupiji od godine 1603. do 1830.“ predstavljena je u nedjelju 15. listopada u trogirskoj katedrali sv. Lovre.

Uvodnu riječ uputio je recenzent knjige dr. don Marko Trogrlić, redoviti profesor Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, ispričavši drugoga najavljenoga predstavljača dr. don Josipa Dukića, voditelja Centra za epigrafička, paleografska i povijesno-teološka istraživanja „Don Frane Bulić“ u čijoj je nakladi djelo izdano, koji je bio spriječen zbog obiteljskih razloga.

Don Marko se osvrnuo na važnost jednoga ovakvog cjelovitog djela koje je mnogostruko korisno, a osobito u postupku za kanonizaciju bl. Augustina Kažotića. „Ovo djelo predstavlja izvoran, izvanredno vrijedan i potreban historiografski znanstveni doprinos crkvenoj povijesti općenito te hrvatskoj crkvenoj povijesti napose. Ta se povijest na najbolji način upoznaje i shvaća kroz život i djelovanje njezinih svetaca te vjerničkih osjećaja, kojima su oni kroz povijest čašćeni. Ta se stvarnost u slučaju bl. Augustina Kažotića jasno i uvjerljivo iščitava na stranicama ove knjige. Ona svojim sadržajem i svojom strukturom iznova otkriva, u velikoj pak mjeri svakom čitatelju iznova i osvježava svetačku osobu bl. Augustina Kažotića i njegovo liturgijsko štovanje u našem narodu, doprinoseći na taj način da se ono učvrsti i promovira na razini opće Crkve”, istaknuo je don Marko.

U nastavku je okupljenoj zajednici riječ uputio sam autor, govoreći o okolnostima i poticajima za nastanak ovoga djela. Naglasio je kako je ovo prvo djelo koje se bavi štovanjem bl. Augustina u njegovom rodnom Trogiru, dok ostala takva djela prikazuju blaženikovo čašćenje u Zagrebu i Luceri, gdje je bio biskupom. Dodao je kako je dominikanski blaženik službeno beatificiran 1702., ali je vidljivo njegovo štovanje i prije službenoga proglašenja blaženim, što pak otvara mogućnost njegovoj ranijoj kanonizaciji koja je u povijesnim vrelima izgubljena.

Na kraju je župnik trogirske župe don Vinko Sanader zahvalio don Slavku i don Marku na izlaganju, kao i svima nazočnima te izrazio nadu za još većim čašćenjem trogirskoga blaženika u našem narodu i sveopćoj Crkvi.

Predstavljanju knjige prisustvovali su i novaci Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije, čijem je redu pripadao i sam blaženik.