Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjiga poezije Marijana Almaša

Dubrovnik (IKA )

Na Dan Caritasa Dubrovačke biskupije u nedjelju, 30. rujna, nakon misnog slavlja u katedrali, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku predstavljena je knjiga poezije Marijana Almaša „Ova bi te ruka pomilovala“.

O zbirci poezije s autorom Almašom, braniteljem i stopostotnim invalidom Domovinskog rata razgovarala je Marija Đurović, zamjenica ravnateljice Caritasa Dubrovačke biskupije, a stihove pjesama iz zbirke čitao je profesor povijesti Teo Trostmann.

Autor u pjesmama govori o ljubavi prema domovini, Bogu i vjeri. Kazao je kako ljubav prema domovini i vjeri baštini od predaka. Istaknuo je tu ljubav koju su branitelji imali prema domovini za kojom su čeznuli i branili je s krunicom oko vrata. Pjesnik Almaš naglasio je inspiraciju koju pronalazi u Bibliji, uspoređujući put hrvatskog naroda s putom Božjeg Izabranog naroda. Istaknuo je važnost doprinosa branitelja za sadašnjost i budućnost.

Nedostatak svojih udova ne doživljavam kao invaliditet, objasnio je uz ostalo Almaš koji smatra da su invalidi oni ljudi koji ne vjeruju, tlače druge ljude, laktaju se i ne žele pomoći drugima nego samo grabe sebi.

Autor je također rekao kako u tišini nalazi vjeru, ljubav i Boga. Istaknuo je ljubav prema cijeloj domovini od Slavonije do Konavala i zahvalio svim braniteljima i onima koji su u publici, a on ih nije upoznao.

Na konstataciju moderatorice Đurović kako on u svojim pjesmama promatra svijet oko sebe i puno toga primjećuje, Almaš je kazao kako čovjek u trci za materijalnim nema vremena primijetiti prave vrijednosti oko sebe. Njegove tri knjige su njegov život u kojima on primjećuje život i svijet oko sebe, on to voli i to je njegov život. U tišini pronalazi sebe i druge ljude.

Predstavljanje knjige nastupom je pratila klapa „Karaka“. Na kraju predstavljanja autor je potpisivao svoje knjige, a u knjizi se osim pjesama nalaze i aforizmi.

Marijan Almaš rođen je 1965. godine u Vukovaru. Većina njegovih pjesama pripada ruralnom prostoru te su dijalektalnog izričaja. Živio je u Bogdanovcima sve do ranjavanja u rujnu 1991. godine, a od tada živi i djeluje u Vinkovcima.

Prvu zbirku pjesma „Drugi put Vukovar“ objavio je 1993. godine u izdanju vinkovačkog ogranka Matice Hrvatske, drugu zbirku pjesama „Vukovar – Bogdanovci – Vinkovci“ objavio je 2012. godine, u izdanju istog izdavača.

Večer je bila dio programa Grada Dubrovnika „Da se ne zaboravi“, a organizirana je uz suradnju Caritasa Dubrovačke biskupije.

Ključne riječi:
Marjan Almaš zbirka poezije