Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena knjižica „U zagrljaju ljubavi“ fr. Zvonka Džankića u Zagrebu

Zagreb (IKA)

U knjižnici „Hijacint Bošković“ dominikanskog samostana Kraljice sv. Krunice u Zagrebu 6. prosinca predstavljena je knjižica „U zagrljaju ljubavi“ fr. Zvonka Džankića.

O zbirci nadahnutoj ljubavlju prema Bogu, čovjeku, prirodi i ljepoti života govorili su Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija RH, i fr. Domagoj Augustin Polanščak, urednik, a nazočnima se na kraju obratio i sâm autor.

Zahvalnost je kad u današnjem svijetu možemo razmišljati, čitati, govoriti ili pisati o ljubavi”, istaknula je na početku svojeg izlaganja Obuljen Koržinek. „Ovdje je riječ o knjizi koja je po mnogočemu osobita. Svojim malim formatom podsjeća na molitvenik, iako je malena, bogata je različitim sadržajem, asocijacijama i osjećajima, a da ne znamo da je riječ o djelu jednog redovnika, rekli bismo da je njezin autor neki zaljubljeni sanjar koji luta kroz različita razmišljanja o ljubavi. U knjižici pronalazimo tumačenja misli i poruka Svetog pisma, teologa i svetaca, književnika i stihova popularnih pjesama, razmišljanja o prirodi i gradovima, prisjećanja na važne dane u katoličkom kalendaru, ali i na neka osobna i zajednička iskušenja. Knjižica U zagrljaju ljubavi upućuje nas da gledamo ljude i svijet oko sebe, da otvorimo srce za druge ljude, prirodu, gradove, godišnja doba, za sebe, za Boga na početku i na kraju”, zaključila je Obuljen Koržinek.

 Urednik knjige, fr. Domagoj Augustin Polanščak, rekao je da u knjižici „U zagrljaju ljubavi“ čežnja za Bogom progovara kroz možda najsnažniju ljudsku čežnju, a to je čežnja za ljubavlju. „Ljubiti znači ići ususret drugom pa je tako fr. Zvonko krenuo ususret otajstvima vjere i veličanstvenim pojavama prirode, ali i naizgled običnim i neprimjetnim stvarima, ljudima i događajima, bilo da je riječ o zaljubljenu paru na klupi, usamljenoj ljepotici u nekoj uvali, ubranoj ruži ili ispraćaju ribara uz izlazak Sunca. Netko će reći da se umijeće pogleda, pa i umijeće života, sastoji upravo u tome – prepoznati ljepotu koja nas okružuje u malim stvarima što ukrašavaju i produbljuju našu svakodnevnicu. I džepni format knjižice, jednostavan i nepretenciozan, kao da nam poručuje da je riječ o mislima koje možemo uvijek ‘nositi’ sa sobom i nadahnjivati se njima ne samo u tišini svoje sobe, nego i na nekim drugim, manje očekivanim, mjestima”, istaknuo je fr. Domagoj Augustin.

Nakon predstavljača, nazočnima se obratio fr. Zvonko Džankić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u objavljivanju i predstavljanju knjižice „U zagrljaju ljubavi“, posebno istaknuvši karitativni značaj te književne večeri koja je također bila oplemenjena glazbenim nastupom riječkog violončelista Vida Veljaka.

Ključne riječi:
dominikanci fr. Zvonko Džankić