Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena Papina poruka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Vatikan (IKA)

U povodu UN-ovog Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, sveti otac Franjo uputio je poruku „Vi ste moji prijatelji“ (Iv 15, 14) koja je predstavljena 25. studenoga 2021. u Tiskovnom uredu Svete Stolice, prenosi Vatican News.

Papa na početku poruke ističe da se želi izravno obratiti svakoj osobi s invaliditetom te im poručiti da ih Crkva ljubi i treba ih za ispunjenje njezinog poslanja u službi evanđelja.

U pismu je Papa naglasio nekoliko poruka: „Isus je vaš prijatelj“, „Crkva je vaš dom“, „U teškim vremenima“ te „Evanđelje je za svakoga“.

Isus, naš prijatelj

Isus je na Posljednjoj večeri apostolima rekao da je naš prijatelj (usp. Iv 15, 14), istaknuo je Sveti Otac. „Njegove riječi dopiru i do nas te rasvjetljuju otajstvo našeg odnosa s njim i naše pripadnosti njegovoj Crkvi.“ Mi kršćani primili smo dar: pristup Isusovu srcu i prijateljstvo s njime. To je neočekivana povlastica, koja je postala naš poziv: pozvani smo biti Isusovi prijatelji“, naglasio je.

„Prijateljstvo s Isusom velika je utjeha i može svakoga od nas učiniti zahvalnim i radosnim učenikom, sposobnim pokazati da naša krhkost nije prepreka za življenje i svjedočenje evanđelja. Dapače, povjerljivo i osobno prijateljstvo s Isusom može biti duhovni ključ za prihvaćanje ograničenja, koja svi imamo, te za življenje prihvaćajući vlastito stanje, piše Papa.

Crkva je vaš dom

Kako objašnjava u poruci, krštenjem je svatko postao punopravni član crkvene zajednice. Prema tomu, svaki krštenik može reći: „Ja sam Crkva!“ Stoga poručuje: „Crkva je uistinu vaš dom! Svi mi, zajedno smo Crkva, jer je Isus odlučio biti naš prijatelj. Sinodski hod u kojem se nalazimo prilika je da bolje naučimo da ‚Crkva nije zajednica savršenih, nego učenika na putu koji slijede Gospodina, potrebitih njegovog oprosta‘ (usp. Kateheza, 13. travnja 2016.)“.

Svatko ima svoju ulogu, nitko nije „višak“, dodaje Papa, te podsjeća vjernike da su i oni pozvani dati svoj doprinos na sinodskom putu.

Osvrnuo se i na tešku stvarnost mnogih osoba s invaliditetom, primjećujući da je i dalje vrlo zastupljena diskriminacija na raznim društvenim razinama. Konkretno, stalna tendencija da se na invaliditet gleda kao na vrstu bolesti, što je rezultat interakcije društvenih prepreka i osobnih ograničenja svakoga od nas, doprinosi odvajanju i stigmatizaciji.

„Što se tiče života Crkve, ‚najgori je oblik diskriminacije nedostatak duhovne skrbi‘ (usp. Evangelii gaudium, 200), što se ponekad izražavalo uskraćivanjem pristupanja sakramentima, što su nažalost neki od vas iskusili. Učiteljstvo je vrlo jasno po tom pitanju“, naglasio je Papa, navodeći da je nedavno u Direktoriju za katehezu izričito navedeno da „osobama s invaliditetom nitko ne može uskratiti pristup sakramentima“.

„Kada smo suočeni s diskriminacijom, upravo nas naše prijateljstvo s Isusom, koje je svatko od nas primio kao nezasluženi dar, otkupljuje i omogućava nam da živimo različitosti kao bogatstvo. Jer nas Isus uistinu nije nazvao slugama, ženama i muškarcima s manje dostojanstva, već prijateljima, pouzdanicima vrijednima spoznaje svega što je primio od Oca (usp. Iv 15, 15)“, ustvrdio je Sveti Otac.

U teškim vremenima

„Isusovo nas prijateljstvo štiti u vremenima kušnje. Dobro znam da pandemija koronavirusne bolesti, iz koje se borimo izaći, jest i nadalje ozbiljno utječe na vaše živote“, napisao je, navodeći primjere mnogih studenata s invaliditetom koji se suočavaju s teškoćama u pristupanju alatima za učenje na daljinu, dugotrajnog prekida usluga skrbi u mnogim zemljama, kao i boli zbog odvojenosti od voljenih osoba i življenja u samoći. „Znajte da su vam Papa i Crkva napose blizu“, istaknuo je.

Evanđelje je za svakoga

„Naš poziv proizlazi iz našega prijateljstva s Gospodinom. On nas je izabrao da donosimo mnogo roda, i rod naš da ostane (usp. Iv 15, 16). Poput istinskog Trsa, želi da svaka loza, povezana s njim, urodi plodom“, poručio je.

„Evanđelje je i za tebe! To je poruka upućena svakomu, riječ utjehe koja istovremeno poziva na obraćenje“, napisao je Papa, napominjući da Evanđelja svjedoče da kad god bi se osobe s invaliditetom susrele s Isusom, njihovi bi se životi stubokom promijenili te bi postali njegovim svjedocima.

Sveti Otac je posebno pozvao osobe s invaliditetom na molitvu. „Gospodin pozorno sluša molitve onih koji su u njega uzdaju.“ Molitva je poslanje, poslanje dostupno svakome, a volio bih to poslanje na poseban način povjeriti vama, naglasio je papa Franjo.

„Ne postoji osoba tako krhka koja ne bi mogla moliti, slaviti Gospodina i podati slavu njegovom Svetom Imenu i moliti za spasenje svijeta. Pred Svemogućim, otkrivamo da smo svi jednaki.“

„Draga braćo i sestre, danas su vaše molitve potrebnije više nego ikada“, zaključio je Papa.