Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena publikacija “Majka Božja od Krasna”

Rijeka (IKA)

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci u srijedu 20. studenoga održano je predstavljanje publikacije "Majka Božja od Krasna".

»Kao rođeni Krasnar, odrastao u podnožju Svetišta Majke Božje od Krasna, ne mogu izreći koliko se radujem ovom vodiču u kojem će svaki hodočasnik i svaki ljubitelj iskonske ljepote Sjevernoga Velebita naći sve ono najvažnije o svetištu i Krasnu ispod njega. Posebno će osjetiti duh krasnarskoga proštenja koji ovdje, prkoseći svim modernim promjenama, u svojoj suštini živi još i danas. Tu se susreću i grle ljepota prirode s ljepotom srca, mir u duši kojim nas ispunja Gospa s mirom prirode…«, napisao je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić u uvodnome tekstu publikacije »Majka Božja od Krasna i krasnarska župa« kojega su zajednički objavili Riječka nadbiskupija, Gospićko-senjska biskupija i Župni ured Krasno, te kojeg je uredio i grafički uredio Bruno Lončarić, voditelj posebnih projekta u Novom listu.

Slično je nadbiskup Devčić kazao i na predstavljanju toga tekstualno i likovno lijepog vodiča kroz veliku povijest i živu sadašnjost Svetišta Majke Božje od Krasna koju još naziva prvom Vilom Velebita, a s mnogim drugima i Planinska ružica, odnosno imenom himne koju joj je napisao davni krasnarski župnik Milan Pavelić naslovivši je »Planinskoj ružici«. U organizaciji Riječke nadbiskupije i Akademskog katoličkog društva Jeronim predstavljanje je održano u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci okupivši mnoge riječke hodočasnike u ovo drevno svetište u srcu Velebita, zaljubljenike u Krasno i Velebit.

Uz nadbiskupa Devčića, o svetištu je govorio i župnik Krasna vlč. Stipe Zeba predstavivši idejno rješenje tamošnje crkve na otvorenom – vanjskog oltara i okoliša svetišta čija će izgradnja moguće početi iduće godine.

Predstavljanje vodiča nastavljeno je upoznavanjem s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit izlaganjem Irene Glavičić Sertić, ravnateljice toga Nacionalnog parka, upoznavanjem s prirodnim ljepotama, posebnostima i mnogim jedinstvenostima toga dijela Velebita, s nekadašnjim i sadašnjim životom na Velebitu, te Kućom Velebita u Krasnom koja priča priču o Velebitu – »parku parkova«, najvećoj planini u Hrvatskoj. Urednik Bruno Lončarić okupljene upoznao sa sadržajem vodiča izdvojivši da su nosivi dio ove bogato ilustrirane publikacije tekstovi nadbiskupa Ivana Devčića i umirovljenog biskupa gospićko-senjskog mons. dr. Mile Bogovića. »Krasno je zaista krasno. Krasno je elitna zona. Tko nije tamo bio neka obavezno planira posjetiti Svetište Majke Božje od Krasna i Kuću Velebita, a onda i Premužićevu stazu…«, nabrojio je među ostalim Lončarić.

U glazbenom dijelu programa nastupili su mladi glazbenici iz Centra za mlade bl. Miroslav Bulešić – Bulešić bend izvevši među ostalim i pjesmu svetišta »Planinskoj ružici Majci Božjoj od Krasna«. Publikacija se po cijeni od 30 kuna može kupiti u svetištu i Župi Krasno te Nadbiskupijskom ordinarijatu u Rijeci.