Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena publikacija povodom 25. obljetnice djelovanja Doma sv. Ane u Rijeci

Rijeka (IKA )

U Nadbiskupskom domu u Rijeci 20. rujna predstavljena je publikacija povodom 25. obljetnice Doma sv. Ane u Rijeci koja među svojih koricama sadrži potresne i iskrene dječje crteže i rečenice nastale tijekom individualnih terapija u Domu sv. Ane.

„Ja bih voljela sanjati san da se mama i tata pomire i da živimo zajedno”, rečenica je jednog djeteta koja se nalazi na naslovnici publikacije posvećene 25. obljetnici Doma sv. Ane – Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, predstavljene u Nadbiskupskom domu u Rijeci 20. rujna.

Urednik i grafički urednik publikacije je Bruno Lončarić. Publikacija među svojim koricama sadrži potresne i iskrene dječje crteže i rečenice nastale tijekom individualnih terapija u Domu sv. Ane. Na predstavljanju su sudjelovali: riječki nadbiskup Ivan Devčić, ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić, recenzentica s. Veronika Mila Popić, urednik i grafički urednik publikacije Bruno Lončarić, psihologica Laura Pavičić, vokalna grupa Putokazi, a događaj je moderirala Irena Hrvatin.

Nadbiskup Devčić istaknuo je da je riječ „o vrlo dirljivom štivu koje je teško čitati a da čovjeku ne dođu suze na oči“. Oni koji rade u Domu susreću se s jedne strane s jednom zloćom, bešćutnošću, tragedijama, ali istodobno u istom prostoru susreću se s tolikom ljubavlju, s požrtvovnošću, s humanošću, željom i uspješnim nastojanjem da se tim ženama i toj djeci pomogne, rehabilitira ih se, da stanu na svoje noge, da im se vrati vjeru u život, vjeru u čovjeka, vjeru u Boga. To je zapravo ono najviše što čovjek može učiniti čovjeku. Kolikogod su sile zla u svijetu velike ovakvi nam primjeri pokazuju da je ljubav još veća, još jača“, rekao je nadbiskup Devčić.

Ravnateljica Doma s. Suzana Samardžić upoznala je okupljene s poviješću Doma, koji je blagoslovljen i otvoren  26. srpnja 1993. godine, na blagdan sv. Ane. Kako se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, objedinili smo proslavu na 20. i 21. rujna, poručila je s. Suzana. Cilj izdavanja publikacije jest prevencija nasilja u obitelji i senzibiliziranje javnosti za tu temu. Kapacitet Doma je 30 osoba i u proteklih 25 godina u Domu je bilo  1695 osoba.

Svakih 15 minuta zlostavljana je jedna žena, rekla je recenzentica publikacije s. Veronica Mila Popić, dodajući da je dijete u takvim situacijama gledatelj, ali ono razumije tu situaciju. Na to ukazuje ovo djelo u kojemu djeca svjedoče kroz što su prolazila, ali i svjedoče o miru kojega su pronašla u Domu. Dodatak publikaciji je knjižica „Ljubav na djelu” u kojoj se nalaze kvalitetni prigodni tekstovi koji prate knjigu. U predstavljanju recenzentica je istaknula da su svjedočanstva djece i njihovih majki dokaz od kakvih „mrvica” ljubavi čovjek može živjeti te da publikaciju čine riječi onih koji su se odvažili sanjati.

Nikada ne treba pretpostaviti kako se djeca osjećaju, kazala je psihologica Laura Pavičić koja je u individualnom radu sa štićenicima Doma prikupila materijale objavljene u publikaciji. Dodala je kako se svakom djetetu u Domu pruža sigurnost te ukazuje na to da je boravak u Domu samo jedan dio njihova života i da je moguće živjeti bolje i ljepše. Dječje patnje su dublje i pomažemo im da skinu sa sebe onaj osjećaj krivnje i tereta kojega djeca nose. Neprekidno im primjerom pokazujemo kako se „sretno” živi, kako se živi „normalno” i objavljivanjem njihovih radova nadamo se da smo senzibilizirali javnost, poručila je Pavičić.

Govoreći o ideji objavljivanja publikacije, inicijator i grafički urednik djela Bruno Lončarić kazao je kako je uvidom u radne materijale nastale tijekom individualnog rada psihologice s djecom, odlučio da se crteži i dječje poruke moraju javno naglasiti, a sve ostalo staviti sa strane. S tim u vezi ovo je prva publikacija objavljena u povodu 25 godina Doma sv. Ane, dok će druga, koja će sadržavati radove sa stručnog skupa održanog 21. rujna, biti objavljena u veljači 2019. u povodu proslave Dana života. Nije bilo lako raditi na ovoj publikaciji jer smo svi bili vrlo emotivni gledajući i čitajući te dječje radove, kazao je Lončarić te zahvalio s. Suzani na suradnji i svojim suradnicima na uloženom trudu.

Događaju su se odazvali ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupija s. Marija Faustina Kovačević, prethodni, dugogodišnji ravnatelj mons. Nikola Uravić, predstavnici Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije, predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, među njima zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić i pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković. Predstavljanje publikacije svojim dolaskom podržali su glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović i pastor Baptističke Crkve Giorgio Grlj, kao i djelatnici sigurnih kuća u Hrvatskoj, Centra za socijalnu skrb i ustanova socijalne skrbi, obiteljskih savjetovališta, obrazovnih ustanova te mnogi župnici, redovnici i redovnice i prijatelji Doma.

Tim povodom danas u 9 sati u velikoj dvorani Nadbiskupskog ordinarijata u Rijeci počet će stručni skup o dinamici rada sa žrtvama obiteljskog nasilja.

http://ika.hkm.hr/gallery/predstavljanje-publikacije-povodom-25-obljetnice-doma-sv-ane-u-rijeci/

Proslava je započela 26. srpnja na blagdan sv. Ane, nebeske zaštitnice Doma. Toga dana 1993. godine je blagoslovljena i otvorena ova karitativna ustanova. Prva korisnica, žrtva rata s područja Like, u Dom je došla 20. rujna 1993.
Dom sv. Ana u Rijeci otvoren je 26. srpnja 1993. godine zahvaljujući suradnji austrijskog Caritasa, osobito Caritasa Koruške i Caritasa Riječke nadbiskupija u sklopu programa „Žena u nevolji”. Isprva je Dom zbrinjavao žene i djecu, žrtve rata, a nakon Domovinskog rata svoja vrata otvorio je ženama i djeci. Od njegovog osnutka do danas u Domu žene i djeca mogu naći svoj privremeni dom. Od 2001. Dom sv. Ana postao je prva registrirana ustanova socijalne skrbi takve vrste u Hrvatskoj.

Ključne riječi:
Ana Dom rijeka Sveta