Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljena zbirka devetnica Novena Croatica

Zagreb (IKA)

Jedinstvena zbirka devetnica Novena Croatica, prvi takav molitvenik objavljen na hrvatskom jeziku, predstavljena je u četvrtak, 30. rujna, u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Autorica Kristina Tabak u zbirci je prikupila 69 devetnica koje se mole u našem narodu te ih tako učinila dostupnima svima koji ih žele moliti.

Fra Ivan Matić iz Kuće susreta Tabor podsjetio je da je prva devetnica ikad održana u dvorani Posljednje večere. “Isusovi apostoli tada su, zajedno s Marijom, sve od Isusova uzašašća do silaska Duha Svetoga na Nedjelju Pedesetnice, molili za vatru Božje ljubavi. Ta je devetnica uzor svim našim molitvama i devetnicama”, naglasio je fra Ivan i nastavio: “Sve devetnice koje ćete pronaći u ovoj zbirci zapravo su poticaj našem vraćanju na izvor i susretu sa živim Kristom. Pozvani smo doživjeti snagu i silu Duha Svetoga da se onda, prožeti tom božanskom ljubavlju, suobličimo s Kristom. Jer molitva i pobožnost, a na osobit način sakramentalna stvarnost Crkve, nas preobražava na sliku Isusa Krista i mi postajemo slični Kristu. Na taj način mi svjedočimo svijetu u kojemu živimo snagu i ljepotu Isusova Evanđelja, a to je Radosna vijest!”

S. Augustina Barišić iz Družbe Klanjateljica Krvi Kristove napisala je predgovor knjizi i naglasila: “Novena Croatica je na slavu Božju te s ljubavlju i srcem pripremana. U njoj je prvi put na jednom mjestu okupljeno ovih 69 devetnica. Spretnim rukama, trudom i upornošću, ali nadasve nadahnućem Duha Svetoga, zbirka je ugledala svjetlo dana u ovoj za sve nas teškoj godini, ali i teškim trenucima života. Mnogo se toga iznenadnog događalo svima nama, počevši s lanjskim potresom i pandemijom koronavirusa, kada je mnogo toga isplivalo na površinu: strah, muka, bol, bolest, nemoć i još mnogo toga.”

S. Augustina je dodala da mnogi vjernici, osobito mladi, uvijek traže i vole nešto novo: “Ono što je ovdje novo je to da je, umjesto mnoštva malih knjižica i pojedinačnih devetnica, konačno jedna knjiga objedinila sve devetnice koje se mole u našem narodu. Uz to, u knjizi se nalaze i neke sasvim nove devetnice koje će narod tek početi moliti poput one Majci Božjoj od Kamenitih vrata, pa sv. Mariji de Mattias ili sv. Jeronimu čiji spomendan danas slavimo. Devetnice se u našem narodu mole srcem, a Kristina ih je prikupila u ovu knjigu u kojoj je pojedinim molitvama dala i vlastiti pečat.”

Saborski zastupnik Marin Miletić posvjedočio je o svom iskustvu molitava različitih devetnica, poglavito u posljednje dvije godine, te zaključio: “Kad bismo mi kršćani, a najprije sebi govorim, živjeli one istine koje vjerujemo svojim riječima, djelima i mislima, njih svjedočili, kako bi ovaj svijet bio drugačiji i i kako bi naša država i naša Crkva bili drugačiji, ma svi bismo skupa bili drugačiji. Moje skromno mišljenje da je tu ključ svega! Bez molitve nema ništa. Nas ne bi bilo, mene ne bi bilo, ni moje djece, mi bismo se raspali. Pita me prijatelj: ‘Kako se ne raspadneš?!’ Raspao bih se već vjerojatno stotinu puta – da je samo do mene – ali mi ne crpimo snagu iz ljudskoga, nego iz onoga što nam je Bog dao. I mi potpuno u tome vidimo smisao jer vjerujemo u život vječni. Znači, mi ne vjerujemo u smrt, jer smrt je samo prolaz do Gospodina.”

Autorica Kristina Tabak na kraju je zahvalila svim predstavljačima i posjetiteljima te posvjedočila da je zbirka nastala slučajno, s obzirom da je izgubila svoj jedini molitvenik s devetnicom Padru Piju: “Jedan dan sam zato odlučila sebi napraviti molitvenik u kojem će biti i devetnica Padre Piju, pa bl. Stepincu, pa Maloj Tereziji… I kako sam krenula sabirati jednu po jednu devetnicu u tu svoju knjigu, prikupilo se njih 69! Ono što je, po mom mišljenju, najznačajnije u nastajanju ove knjige je snažan osjećaj koliko je naša mala Gospa Marija bila prisutna i pratila nastajanje ove knjige”, zaključila je Tabak.

Promociju su pjesmom pratile Amorose.