Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljene dvije knjige Matije Maše Vekić

Slavonski Brod (IKA)

Dvije knjige katoličke novinarke, spisateljice i slikarice Matije Maše Vekić „Alojzija Ulman, kiparica i povjesničarka umjetnosti“ te „Hrvatska kiparica Mila Wod“ predstavljene su u utorak 6. rujna, drugoga dana trodnevnice u Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Trodnevnicom se vjernici pripremaju za proslavu 65. obljetnice čašćenja Gospe Brze Pomoći. Uz autoricu o knjigama je govorila dr. Ružica Martinović-Vlahović, književnica i liječnica.

Govoreći o knjizi „Alojzija Ulman, kiparica i povjesničarka umjetnosti”, dr. Martinović naglasila je kako je to zanimljiva i autentična knjiga s kvalitetnim fotografijama i mnogovrsnim sadržajima od posve stručnih tekstova, do epistolarnih, autobiografskih i publicističkih proznih djela u kojima su sabrani, uz biografiju Alojzije Ulman s popisom njezinih umjetničkih djela i s fotografijama istih, i pisma te nekoliko svjedočanstava uglednih ljudi o njoj. Dodala je kako su osobito vrijedni i značajni stručni i znanstveni radovi Alojzije Ulman kao povjesničarke umjetnosti te prateća biografija. Govoreći o njezinim skulpturama, kojih je napravila nekoliko tisuća, navela je skulpture bl. Alojzija Stepinca od kojih se jedna nalazi u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeromina u Rimu, a druga u samostanu uršulinki u Slavonskom Brodu.

Naglasila je kako je autoričina najdraža skulptura lik Gospe Brze Pomoći: Majčin lik s Djetetom, ‘od kojega sve dobiva i nama daje’, koji krasi župnu crkvu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Nadalje je rekla kako je Ulman brojna djela podarila gradu Slavonskom Brodu, napose uršulinkama kao znak zahvale što su joj omogućili školovanje u Parizu. Slavna umjetnica je od pape Ivana Pavla II., kojemu je darovala skulpturu Dobroga pastira dobila 1989. godine odličje „Pro Ecclesia et Pontifice“.

Martinović je zaključila kako je autorica Vekić u brojnim do sada objavljenim knjigama, kojih ima tridesetak, pokušala što je moguće više donijeti likove poznatih i više-manje svetih, ali uvijek po nečemu izuzetnih osoba, mahom zaslužnih za Hrvatsku i njezinu Crkvu. Dodala da autoričine knjige o Alojziji Ulman hrvatskoj kiparici i povjesničarki umjetnosti te o hrvatskoj kiparici Mili Wod na kraju imaju kratak sažetak na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Autorica Vekić zahvalila je župniku Anđelku Cindoriju što joj je za ovaj veliki jubilej omogućio predstaviti njezine knjige o tim, kako je rekla, velikim ženama našega vremena, naglasivši kako ih je pisala sa željom oteti zaboravu imena tih dviju žena koje su, svaka na svoj način, u svom vremenu i društvenoj sredini dale velik doprinos umjetnosti, osobito sakralnoj.