Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljene knjige biskupa Ratka Perića i sv. Tome Akvinskog

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige mostarsko-duvanjskog biskupa u miru Ratka Perića „Isusovi sakramenti u molitvi Oče naš“ te knjige sv. Tome Akvinskog „O Gospodinovoj molitvi“ održano je u četvrtak, 7. ožujka u Velikom Kaptolu u Sisku, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

Knjige su predstavili biskup Perić i nakladnik Stjepan Juranić, a predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić.

Na početku upoznavši okupljene sa životom biskupa Perića, nakladnik Juranić je ustvrdio kako je on najplodniji živući hrvatski teolog i pisac duhovnog štiva. Govoreći o novoj biskupovoj knjizi rekao je da ona predstavlja vrsno duhovno štivo u kojem on piše jasno, katolički pravovjerno s puno sućutnosti, ali nadasve istine. „Nema kod njega zamagljivanja, pakiranja u celofan, razvodnjavanja, otklona od jasnoće, odricanja od svete tradicije niti podilaženja svjetskim trendovima i moćnicima… U knjizi se povezuje sedam molbenica Očenaša sa sedam sakramenata. Jednostavno, praktično, konkretno i poticajno. Stupovi katoličke vjere i prakse postupanja i obraćanja Bogu, čitatelju se stapaju u jednu cjelinu. Stoga je ovo djelo sinteza koja na vješt način učvršćuje ono što, kako i zašto, vjernik izgovara i čini. Njime se Kristovom vjerniku koji želi produbiti molitvenu spoznaju, duhovnost i svjedočenje za Isusa otvaraju svetopisamski obzori. Zapravo, ona je svojevrsni repetitorij osnovnih istina katoličke vjere, što slavimo i kako se molimo tj. što sve molitvom ištemo“, poručio je Juranić nakon čega se kratko osvrnuo i na knjigu sv. Tome Akvinskog koja je objavljena o 750. obljetnici nastanka njegovih katehetskih propovijedi u Napulju, a u ovoj prigodi je prvi put predstavljena javnosti.

Pozdravivši okupljene, biskup Perić je zahvalio biskupu Košiću na prilici za ovo predstavljanje kao i za predavanje koje je ranije tog dana održao na Svećeničkom danu. Pojasnivši što zapravo knjiga donosi, biskup Perić je rekao kako se ovdje ne govori o sakramentima općenito, kao što se uči na Teološkom fakultetu u sakramentologiji, nego pod vidom molitve Očenaša. „Isus je jednoga dana u tri minute poučio svoje učenike, na njihov poticaj, kako se Bogu moliti da budeš uslišan. Sedam zaziva u Očenašu svi znamo napamet, od djetinjstva. Isus je rekao: ne govorite mnoštvo riječi, ne blebećite, nego svjesno, pobožno molite Oca nebeskoga. Ne zaboravimo da i ovu kratku molitvu Očenaša možemo izgovoriti blebećući, tj. da ništa ne razmišljamo nego samo da nesvjesno odverglamo. Isus je također naznačio ili ustanovio svete sakramente kroz tri godine, od Kane Galilejske do Uzašašća kod Betanije, i to u raznim prigodama. A to je Crkva tijekom vremena preuzela i protumačila brojem i pojmom: sedam svetih sakramenata svi ih znamo napamet, još iz pouke za prvu pričest. Svaki sakrament ima svoje riječi i čine uz djelatnu prisutnost svećenika prigodom primanja i dijeljenja sakramenata. Čine nazivamo materija, a riječi nazivamo forma ili formula. To su bitni vanjski vidljivi znaci. A vjerujemo da Bog daje bitan unutrašnji nevidljivi znak: milost, pomoć, snagu. Tako je sakrament vidljivi znak nevidljive milosti“, rekao je biskup, dodavši kako je Isusov Oče naš zapravo Isusovi sakramenti te kako je normalno i očekivano da je ta temeljna molitva povezana sa sakramentima. Na kraju je povezao i pojasnio prošnje iz Očenaša i sakramente.

Zaključivši predstavljanje, goste je pozdravio i biskup Košić zahvalivši biskupu Periću za, kako je rekao, svjedočke riječi vjere koje jedan biskup i treba davati svojim svećenicima, ali i vjernicima. „Od srca hvala na ovoj knjizi i stvarno je istina da je biskup Ratko najplodniji pisac na duhovnom području u hrvatskom govornom području. Želim mu da u svojoj mirovi ima još puno ovakvih djela i nastupa i da još mnogo puta donese vjernicima i svoje biskupije, ali i posvuda, mnogo duhovnosti i radosti“, poručio je biskup Košić.