Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljene knjige Domagoja i Krešimira Jakumetovića

Osijek (IKA)

U povodu proslave svetkovine Duhova i u zahvalnosti nebeskoj Majci Mariji u nadbiskupijskom Vikarijatu u Osijeku 21. svibnja predstavljene su knjige „Ruža bijela“ i „Trebamo te, Kriste!“, autora Krešimira i Domagoja Jakumetovića. Riječ je o četvrtoj i petoj u nizu suatorskih knjiga u izdanju đakovačkog Karitativnog fonda UPT (U pravi trenutak) „Ne živi čovjek samo o kruhu“.

Sadržaj knjiga približava čitatelja kršćanskim vrednotama i upoznaje s blizancima Jakumetović, rodom Vukovarcima, a danas s osječkom adresom u Župi sv. Josipa radnika. Prvospomenuta zbirka pjesama i najnovije poetsko-prozno duhovno štivo obogaćeno autorskim ilustracijama Krešimira Jakumetovića predstavljeni su dvodijelnim literarno-glazbenim programom.

Večernja je svečanost otvorena uglazbljenom naslovnom pjesmom „Ruža bijela“ (stihovi K. Jakumetović, glazba Sandra Lovričević, aranžman Željko Nikolin) u snimljenoj izvedbi bizovačkog VS Matheus i izvedenoj na Marija festu u Molvama. U prvomu dijelu programa o identitetskoj povezanosti autora s mariologijom i Majkom Crkvom govorila je profesorica Ana Penić, članica osječkog Svjetovnog instituta Obitelji Malih Marija i autorica pogovora u knjizi „Ruža bijela“. „Braća Jakumetović su pravi Gospini trubaduri, i njihove pjesme, i one uglazbljene i one koje to još nisu – svjedoci su Gospine ljepote, dobrote, mira i radosti, u svijetu u kojem se, nažalost, upravo te vrednote traže na mjestima koja ne izviru iz Vječne ljubavi Božje i nježnog Marijinog srca i zato dušu ostavljaju praznom, a srce razočaranim. A Marija – Ruža bijela, je Domagoju i Krešimiru ona istinska vodilja Svjetlu, istinskoj radosti i životu vječnomu – svome Sinu, Gospodinu našemu Isusu Kristu“, zaključila je recenzentica Penić.

O autorima, knjizi pjesama i svjedočanstava „Trebamo te, Kriste!“ govorio je dr. sc. Davor Vuković, izv. prof. Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu i autor predgovora, pripominjući: „Braću Jakumetović poznajem kroz razne susrete tijekom proteklih godina i uvijek me je dirnula njihova nenametljiva, jednostavna, ponizna prisutnost. Zato sam i siguran da ih je Bog, upravo zbog križa koji su nosili i koji nose, a i rade, te plemenite i ponizne duše, obdario velikom vjerom, vjerom u njegovu dobrotu i milosrđe, unatoč proživljenoj patnji; vjerom koja snažno izbija iz svakog retka knjige ‘Trebamo te, Kriste!’. Braću resi iskrena i duboka vjera u raspetog i uskrslog, milosrdnog Krista… Kao što je milosrđe Božji i Kristov odgovor na zlo u svijetu i u povijesti, na grijeh i na zlo, tako je i odgovor braće Jakumetović na patnju i bol, na zlo i grijeh upravo dobrota, ljubav, praštanje i milosrđe po uzoru na Krista kojega tako snažno veličaju, slave, ali i zazivaju, zovu u svoj život, vape za njim uzdahom ‘Trebamo te, Kriste!’“. Dr. Vuković je zahvalio autorima na darovanim svjedočanstvima, pjesmama i retcima te zaključio: „Neka vaše iskustvo i vaši tekstovi budu plod za život svijeta; neka postanu poticaj i okrjepa svakom čitatelju žednom i gladnom istine, dobrote, milosrđa, ljubavi! Neka budu svjedočanstvo da se i iz najgorih i najtežih iskustava može ići dalje naprijed, da se može ostati čovjek i vjernik, da se iz najtežih životnih iskustava može ostati vjeran Kristu, Bogu, čovjeku. Neka vas Bog blagoslovi da nam budete i dalje, i kroz vaše pjesme, i kroz vaše životno svjedočanstvo, poticaj da rastemo u čovještvu, ali i u kršćanskoj vjeri, nadi i ljubavi na ovom našem zemaljskom putu prema nebeskoj Domovini. Tamo se pak nadamo vječno živjeti u ljubavi i zajedništvu s trojedinim milosrdnim Bogom, ali i s našim pokojnima, osobito s onima koji su stradali kao žrtve rata, ali i od drugih ljudskih zala u ratu i poraću“.

Autorica pogovora i voditeljica predstavljanja Nevenka Špoljarić, prof., članica Veronikinog rupca i UKI-ja, razložila je kako „sadržaj knjige ‘Trebamo te, Kriste!’ s kristovskim nadahnućem literarno prinosi proslavi Božje riječi te svjedoči put vjere sljubljen u estetiku duhovnoga hodočašća s Isusom“. Upućujući na razlikovnost ove pjesmarice/prozne poučnice razlikuje u usporedbi s kontekstom slične građe – duhovne poezije i proze, Špoljarić je istaknula „težnju braće Jakumetović za promicanjem bogoljupstva u okviru laičkoga apostolata očitovanog’ u stvaranju umjetničkih formi i svojevrsnoj ‘poslanici’ upućenoj čitatelju, tražitelju puta, istine i smisla čovjekova postojanja“. „Osim što izravno poučava, posebnost je vidljiva u njenoj vanjskoj označnici – neubičajenom suatorstvu, peto ukoričeno djelo supotpisuju blizanci Domagoj i Krešimir. Naime, sve što rade od vremena odrastanja, školovanja, produbljivanja vlastite duhovnosti, rade skupa na veću slavu Božju, ujedno gradeći Crkvu obojica svjesni kako je život na zemlji predokus neba, a istovremeno i bremeniti križni put koji bez Krista, njegovoga križa, muke i uskrsnuća zapravo nema smisla. Već naslov upućuje na čežnju duše za Bogom… Evangelizacijski poslanici, posvećeni produbljivanju duhovnosti i širenju Radosne vijesti, najnovijom knjigom svjedoče kako Trojstveni Bog nije fikcija na oblaku već živi Suputnik, Milosrdni koji ništa ne uzima, a sve daje. Cjelinu tvori lirski i prozni sadržaj kojim nas autori (u)vode na svoje životno, hodočasničko, evangelizacijsko putovanje. Duhovno hodočašćenje nudi cjelinu ‘autorovih razmatranja“ s poticajima za putovanje s Isusom i Crkvom, a izravno obraćanje Isusu prikladno je za osobnu meditaciju. Treći podtekst (‘Misli i molitve’) prozne sastavnice jesu mudrosnice – naputci za zdravo kršćansko življenje i socijalni angažman u Crkvi, te knjiga završava razmatranjem (‘Život je borba’) kojim se autori ‘jednim glasom’ obraćaju čitatelju, molitelju, motritelju i učeniku Kristovom, ali krotko i istovremeno izazovno, poticajno. Korake duha i duše zapisuju, pjevaju, oblikuju u Ljubav od koje se i za koju se živi, prema kojoj se putuje“.

Odabrane stihove govorili su, uz spomenute recenzente, Marija Šešo (predsjednica Katoličke udruge Veronikin rubac), Inge Bilić i Zvonimir Žulj. Uglazbljene stihove Jakumetovića iz dviju knjiga (marijanska, duhovna i domoljubna tematika) gitarski su izveli i otpjevali kantautor Dubravko Lažeta (autor glazbe jedne pjesme i suautor glazbe s K. Jakumetovićem dviju pjesama) te Hrid Bilić (gitara) i vokal Stjepan Pečar (autori glazbe na tekst D. Jakumetovića ‘Tvoj lik’). Naposljetku je publika s izvođačem Lažetom zapljeskala i otpjevala pjesmu „Isusova muka u Vukovaru“.

Svečanost je završila zahvalom autora Domagoja Jakumetovića izrečenom svima koji su omogućili objavu i predstavljanje knjiga u Gospinom mjesecu svibnju, sudjelovateljima, ravnatelju Vikarijata Osijek dr. sc. Dragi Tukari i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Krešimir Jakumetović zahvalio je nazočnima i Gospodinu zaključujući: „Želja nam je da stihovi u ovim knjigama čitatelju donesu mir, nadu, radost, praštanje i ljubav, te život u punini i slobodi djece Božje – da donesu, upravo, Krista koji je toliko potreban cijelome svijetu“.

„Ruža bijela“ (napisana u čast i zahvalu BDM, 220 str.) objavljena je krajem 2019. godine, a „Trebamo te, Kriste!“ (na slavu, čast i hvalu Gospodinu i njegovu beskrajnom’ milosrđu, 640 str.) koncem 2020. te su obje zbog pandemijskih okolnosti sada predstavljene javnosti, uz pridržavanje epidemioloških mjera. Dio naklade darovan je stradalima u Petrinji, siromašnima i vjernicima.