Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljeni „Mali noćni razgovori ljevice i desnice“

Zagreb (IKA)

Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića „Mali noćni razgovori ljevice i desnice“ i istoimene predstave održano je u ponedjeljak 20. svibnja u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na zagrebačkom Kaptolu.

Predstavljači su bili dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović.

Ideja knjige temelji se na razgovoru dvojice sugovornika, „desnog“ i „lijevog“ koji su se našli u jednom novozagrebačkom neboderu i odlučili iskreno porazgovarati o svemu o čemu Hrvati nikada nisu otvoreno razgovarali jer su uvijek kalkulirali iz različitih razloga.

„Prva tema je 10. travanj 1941. i tako redom od događaja do događaja pa sve do dočeka Vatrenih. Kraj razgovora i njihovih monologa prekida doček Vatrenih i 500 tisuća ljudi u Zagrebu – to je scena u kojoj „desni“ zaplače i kaže kako je sve imalo smisla“, rekao je o knjizi Dujmović.

„Knjiga pokušava razotkriti neke nijanse o kojima se nikada nije govorilo. Primjerice, o pokolju koji smo proživjeli. Mislim da nikada do kraja to ne valoriziramo i uvijek postavljamo ista pitanja. Gdje nam je desna inteligencija? Nema desne inteligencije. Postavite to pitanje za 150 godina – toliko će trebati vremena da se nadoknadi ono što se dogodilo ’45.“, istaknuo je Dujmović.

Naglasio je i kako su Hrvati obilježen onime što se u povijesti dogodilo te kako će to obilježiti i budućnost naroda.

„Okvir je tu i stigle su nove generacije. Prošlo je 30 godina od stvaranja hrvatske države i sad su već odrasle i stasale generacije koje znaju samo za Hrvatsku. Oni će morati voditi ove bitke“, primijetio je Dujmović.

Na promociji je glumac Tomislav Martić pročitao dva ulomka iz knjige i prikazana je video-snimka jedne od žestokih polemika iz predstave čije je izvođenje planirano za jesen. Javne pretpremijerne izvedbe predstave bit će 25. i 31. svibnja te 1. lipnja u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Predstavu izvode glumci Vinko Kraljević, Tomislav Martić, Lucija Dujmović i Petra Tunjić. Dramaturg je Mira Muhoberac, a redatelj Želimir Mesarić.