Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavljeno prigodno izdanje poštanske marke s likom sv. Nikole Tavelića

Šibenik (IKA)

U klaustru samostana sv. Frane u Šibeniku u subotu, 20. lipnja predstavljeno je prigodno izdanje poštanske marke s likom sv. Nikole Tavelića u izdanju Hrvatske pošte.

U ime Hrvatske pošte okupljenima se obratila Vlatka Duilo, voditeljica mreže poštanskih ureda Šibensko-kninske županije.

“Hrvatska pošta pridružila se proslavi jubileja na sebi svojstven način. Od jučer je u opticaju prigodna poštanska marka s motivom prvog hrvatskog sveca – Nikole Tavelića”, rekla je Duilo, te naglasila kako je marku dizajnirala Arijana Noršić, a otisnuta je u 100.000 primjeraka. Izdanje prati i prigodna omotnica prvoga dana.

Podsjetila je, kako kroz filateliju svaka država promiče određene kulturološke, civilizacijske i povijesne vrijednosti koje smatra važnim.

“Filatelija njeguje baštinu povezivanja i očuvanja kulturnih i civilizacijskih ostvarenja koja redovito bilježimo na prigodnim markama. Poštanske marke dimenzijama su mali predmeti, ali njihova je povijesno-dokumentacijska uloga velika. Hrvatska pošta izdavanjem poštanskih maraka održava ulogu autentičnog svjedoka vremena, jer pomno bilježi sva društvena zbivanja. Na markama se ističu mnogi znanstveni, sportski i kulturni događaji koji su za Hrvatsku posebno važni, a često prikazuju prirodne ljepote Hrvatske ili važne osobe iz naše povijesti, ali i sadašnjosti”, rekla je Vlatka Duilo, te podsjetila kako ova poštanska marka izdana u povodu 50. obljetnice kanonizacije sv. Nikole Tavelića ostat će trajni svjedok ovog važnog događaja.

“Sv. Nikola Tavelić će na pismima obići cijelu Hrvatsku, te 600 godina nakon njegovog mučeništva sve nas podsjetiti na svevremensku poruku evanđelja, kazala je Vlatka Duilo, voditeljica mreže ureda Hrvatske pošte Šibensko-kninske županije“.

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića fra Ivan Bradarić zahvalio je Hrvatskoj pošti koja je prepoznala važnost prvoga sveca.

U ovoj prigodi, predsjednik Filatelističkog društva u Šibeniku Petar Čičin-Šain je podsjetio kako je 1970. godine o kanonizaciji sv. Nikole Tavelića objavljena prigodna dopisnica i dva prigodna žiga, jer je u to vrijeme bilo nemoguće izdati marku s vjerskim motivima. Jedan žig nosi datum same kanonizacije, a drugi datum prve proslave u Šibeniku. Autor tih žigova bio je Mate Milišić, tadašnji tajnik Društva. Društvo je tri desetljeća kasnije izdalo dopisnicu i žig u čast Nikole Tavelića na prijedlog biskupijskog ordinarijata, a autor je bio član Društva Dražen Kalođera.

Uz ovu proslavu, prigodni žig izradio je tajnik Društva Petar Alfirević.
Čičin-Šain je podsjetio, kako hrvatski filatelisti izlažu na mnogim međunarodnim izložbama, te je izrazio nadu da će se na njima naći i ova marka.