Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavnici austrijskog Caritasa posjetili Caritas Srijemske biskupije

Šid/Ruma (IKA)

Izaslanstvo austrijskog Caritasa posjetilo je u utorak 7. veljače Caritas Srijemske Biskupije kako bi se detaljnije upoznalo s radom Caritasovih projekata u Šidu te s rezultatima prošlogodišnjih Caritasovih projekata u Rumi.

Izaslanstvo su činili Gudrun Gusel, šefica Odjela za Europu; Mateo Putzolu, projektni menadžer AFFECTION projekta, Ana Marija Štajner, PR Caritasa Graz, Klaudija Šmit, pravna stručnjakinja na projektu AFFECTION zajedno s Tobiasom Nolkeom, regionalnim koordinatorom projekta „Your Job“, Darkom Totom, nacionalnim koordinatorom Caritasa Srbije i Markom Šalićem, koordinatorom migrantskih projekata u Caritasu Srbije.

Posjet je počeo u jutarnjim satima u Biskupskom ordinarijatu u Srijemskoj Mitrovici, gdje je goste dočekao srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalin kao i njegovi suradnici generalni vikar Josip Ivešić, kancelar Tomislav Lasić i ravnatelj Caritasa Srijema Jozo Duspara. Biskup je na sastanku gostima predstavio Srijemsku biskupiju i uputio na potrebe i buduće planove u radu biskupije i biskupskog Caritasa. Nakon sastanka izaslanstvo se uputilo u Principovac i Šid kako bi posjetilo migrantske kampove i na taj način se upoznalo s radom zaposlenih te s korisnicima kampa. Kroz ovaj posjet članovi delegacije austrijskog Caritasa imali su priliku informirati se o rezultatima projekta AFFECTION koji se od 2021. godine provodi u migrantskim kampovima u Šidu i Principovcu.

Posjet je nastavljen obilaskom ureda u Šidu, koji je otvorena s početkom druge faze projekta „Your Job“ također podržanog od strane Austrijskog Caritasa. Izaslanstvo su dočekali kordinatorica projekta Marina Kostić i karijerna savjetnica Sara Žurovski. Posjet se nastavio obilaskom Rume gdje su gosti iz Austrije imali priliku upoznati se s mladima koji su izabrani za dobitnike grantova za pokretanje vlastitog biznisa koji su dodijeljeni tijekom prve faze projekta “Your Job” 2019.-2022. godine. Obišli su i vrt rezanog cvijeća „Venerin vrt“ koji je otvorila mlada Branislava Skakavac, zatim Nikolinu Janković koja je također zahvaljujući podršci projekta otvorila frizersko-kozmetički salon i atelje ljepote „N-Divine“. Treća dobitnica granta koju je austrijsko izaslanstvo posjetilo u tijeku boravaka u Rumi bila je Željana Mojsilović koja je uz pomoć dodijeljenog granta otvorila Salon za njegu i uljepšavanje kućnih ljubimaca „Kuća Šapa“. Prilikom posjeta mladih koji su zahvaljujući projektu „Your Job“ započeli svoje biznise, gosti iz Austrije imali su priliku uvjeriti se u uspješnost i rezultate prve faze projekta koji se ove godine nastavlja na novoj lokaciji u Šidu.