Budi dio naše mreže
Izbornik

Predstavnici domova za starije osobe i resornih ministarstava raspravljali o problematici demencije

Mostar (IKA)

U Caritasovu domu za stare i iznemogle osobe „Betanija“ u Čapljini održan je sastanak predstavnika ustanova koje smještaju starije osobe i predstavnika resornih ministarstava posvećen problematici osoba s demencijom, objavljeno je 14. srpnja na mrežnoj stranici Caritasa Mostar.

Susret je organiziran u sklopu projekta „Ne zaboravi“ – izgradnje struktura prilagođenih osobama s demencijom, a sudionici su bili predstavnici Ustanove iz djelatnosti socijalne zaštite Ljubuški, Doma za stare i nemoćne osobe Ravno, Staračkog doma Tomislavgrad, Doma za stare i nemoćne Sveti Josip Ljubuški, Doma za stare i iznemogle Domanovići, Doma za stare i nemoćne Kraljica Mira Međugorje, Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje Stolac, Doma Betanija kao i predstavnici Ministarstva za socijalnu skrb Hercegbosanske županije, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije te Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Na sastanku je iznesena aktualna problematika osoba s demencijom i članova njihovih obitelji s naglaskom na prepreke na koje su ustanove nailazile u vrijeme pandemije koronavirusa. Nakon predstavljanja dosadašnjih rezultata projekta „Ne zaboravi“ uslijedilo je pojedinačno iznošenje poteškoća u pojedinim staračkim domovima. Svi predstavnici su bili složni u činjenici da je u pandemijskom razdoblju bio velik teret na ustanovama koje smještaju starije osobe, a koje su istodobno ostale uskraćene za konkretnu financijsku i materijalnu pomoć koju su, primjerice, dobivale bolnice.

Pojedini predstavnici su prenijeli ranije zaključke s online predavanja liječnika neurologa koji su predlagali da se osobe s demencijom ne šalje u bolnicu tijekom oboljenja od Covida-19, ali je u raspravi koja je uslijedila zaključeno kako o tome ipak nisu mogle odlučivati ustanove, nego članovi njihovih obitelji odnosno osobe s kojima ustanova potpiše ugovor o smještaju.

Predstavnici resornih ministarstava upoznali su sudionike s novim inicijativama za promjene Zakona o socijalnoj skrbi na razini Federacije BiH, a predstavnici projekta „Ne zaboravi“ pozvali su ih da svojim utjecajem potaknu donositelje odluka da demencija nađe svoje mjesto u novom zakonu kako bi se toj populacija mogla pružiti prikladna skrb na razini FBiH.

 

Ključne riječi:
Caritas Mostar demencija