Budi dio naše mreže
Izbornik

Pregled novog broja Glasa Koncila

Zagreb (IKA)

Izvješćem i fotografijom sa završetka II. sinode Zagrebačke nadbiskupije uz zahvalu za 25. obljetnicu nadbiskupske službe kardinala Bozanića otvara se novi broj Glas Koncila pripremljen za nedjelju 9. listopada.

Na prvim se stranicama novoga broja donosi izvještaj iz Marije Bistrice gdje je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prvoga dana listopada, na spomendan crkvene naučiteljice sv. Male Terezije, na oltarnom prostoru Crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca potpisao Dekret proglašenja izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije čime je završen 20-godišnji sinodski hod Crkve zagrebačke, najvažniji i najveći pastoralni pothvat mjesne Crkve u proteklih 100 godina, koji bi mogao usmjeriti njezin hod sljedećih nekoliko desetljeća.
Uz početak jesenskoga bdjenja »40 dana za život« u fokusu novoga broja je i tema nerođene djece koja se namjerno prešućuju kao nešto nevažno, čak kao fantomi, kao nepostojeća bića. A istina je suprotna – svako začeto dijete obogaćuje svijet, društvo, svoje roditelje, cijelu ljudsku obitelj.

O završetku Druge sinode Zagrebačke biskupije i sinodskoj strategiji u komentaru piše glavni urednik Glas Koncila Branimir Stanić primjećujući da završetak dolazi u vrlo osjetljivo sinodsko doba, i to na razini sveopće Crkve, te da se Sinoda kao takva pokazala ne samo dobrodošlom, nego i nužnom za snalaženje suvremenim katoličkim vjernicima koji žive na njezinu području, ali i izvan njega. Velika je poruka s mise kojom je završio sinodski hod Zagrebačke nadbiskupije, zaključuje urednik Stanić, da je poniznost nepresušan izvor za strateško djelovanje Crkve.

U središnjem intervjuu o važnosti dobrosusjedskih odnosa uz susret vjernika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske u Beltincima ovoga vikenda te o crkvenom i društvenom stanju u Sloveniji govori predsjednik Slovenske biskupske konferencije novomeški biskup Andrej Saje. Osvrnuo se i na aktualne promjene zakona koji »udaraju« na obitelj. Biskup Saje govori o utjecaju koji Katolička

Crkva ima u slovenskom društvu, »rušenju« tradicionalnih vrijednosti, ali i »jakim snagama« koje priječe da se u Sloveniji proces pravde nakon Drugoga svjetskoga rata privede kraju.
Ovotjedna reportaža otkriva kako je Brdovčanin Tomaš Češka postao prvi »hrvatski mučenik« na Dalekom istoku. Glas Koncila bio je i u marijanskom svetištu Einsiedelnu gdje su se okupili mladi katolici iz hrvatskih misija na susretu »Rumeni list«. Neki od njih nadaju se povratku u domovinu roditelja, a sve ih bez razlike okuplja Crkva, vjera u Krista, ali i kršćansko zajedništvo, o kojem se osobito brine 14 hercegovačkih franjevaca.

U listopadu se navršava 60. obljetnica otvaranja Drugoga vatikanskoga koncila s kojim je neraskidivo povezan i katolički tjednik Glas Koncila. Četvrtoga listopada 1962. objavljen je prvi broj »Glasa s Koncila«, ciklostilom umnažanoga biltena koji je onodobnu hrvatsku javnost izvještavao o događanjima tijekom prvoga zasjedanja Drugoga vatikanskoga koncila. Uz tu se obljetnicu u novom broju prisjeća kako je rođen praiskon Glasa Koncila.

Pelješki odvjetnik i pisac Ljubomir Vranješ, autor novoobjavljenoga putopisa »Za Boga i Santiaga« u rubrici »Vjernici laici aktivni u crkvi« iznosi svoje vjerničko svjedočanstvo, a u novom broju Glas Koncila nastavlja se i povijesni feljton iz života prve hrvatske misionarke ljubavi, sestre Franciske Ksaverije – Jozefine Orzes.

Ključne riječi:
Glas Koncila