Budi dio naše mreže
Izbornik

Prema procjeni UN-a u svijetu ima više od 45 milijuna žrtava trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

Svjetski dan molitve i razmišljanja u svrhu suzbijanja trgovine ljudima obilježava se od 2015. godine 8. veljače, na spomendan svete Jozefine Bakhite, afričke redovnice koja je živjela na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i godinama je bila ropkinja, služeći raznim obiteljima u Sudanu i Italiji, te podnoseći brojna i različita mučenja.

Na poticaj Međunarodne unije vrhovnih poglavara i poglavarica, u Tiskovnom uredu Svete Stolice 7. veljače održana je konferencija za novinare nakon koje su svoju priču s nazočnima podijelile i neke žrtve trgovine ljudima, izvijestio je Vatican News.

Dotajnik Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja o. Michael Czerny na konferenciji za novinare upitao je zašto izopačenost trgovine ljudima postoji i u 21. stoljeću? Kao jedno od mogućih objašnjenja naveo je njenu isplativost, odnosno veliku zaradu za one koji se njome bave. Potaknuo je na razmišljanje pitanjem: “Što bismo mogli učiniti kako bismo smanjili, odnosno prekinuli trgovinu ljudskim bićima?”

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u svijetu danas ima više od 45 milijuna žrtava trgovine ljudima, no moguće je da je broj čak i veći. Međunarodni ravnatelj Papine svjetske molitvene mreže o. Frederic Fornos rekao je da se pred tom ljudskom tragedijom, tolikom patnjom, bespomoćnošću i tjeskobom muškaraca, žena i djece diže vapaj koji dolazi iz srca, vapaj molitve Gospodinu. Za papu Franju to nisu brojevi, već imena, lica i konkretne priče. Ne možemo šutjeti, ukoliko ne želimo svoju dušu prodati vragu, rekao je o. Fornos te dodao da su zbog toga s Papom pripremili mjesečni video o toj drami. Naime, Papina molitvena nakana za veljaču posvećena je upravo žrtvama trgovine ljudima, prisilne prostitucije i nasilja.

Nakon konferencije za novinare, neke žrtve trgovine ljudima ispričale su svoju priču, povezanu s teškom patnjom, obmanama i lažnim obećanjima o poslu. Čak su i obitelji sudionici toga užasa, rekla je jedna nigerijska djevojka. Roditelji iz neznanja i krajnjeg siromaštva potiču svoje kćeri na odlazak na Zapad, ne znajući da ih guraju prema prostituciji. Međunarodna koordinatorica Mreže za borbu protiv trgovine ljudima “Talitha Kum” s. Gabriella Bottani govorila je pak o svom susretu s jednom djevojkom kojoj se, unatoč preživljenoj patnji i tragovima nasilja na tijelu, u određenom trenutku na licu pojavila zraka nade koja pokreće i Međunarodni dan molitve i razmišljanja o trgovini ljudima. Ovaj je dan zraka svjetla koja ima lice brojnih žrtava i sv. Jozefine Bakhite, rekla je Bottani.