Budi dio naše mreže
Izbornik

Premijera dokumentarnog filma „Stepinac – kardinal i njegova savjest“

Zagreb (IKA)

Hrvatsko katoličko sveučilište i producentska kuća Interfilm predstavit će u subotu 8. veljače u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu novi dokumentarni film scenaristice i redateljice Višnje Starešine „Stepinac: kardinal i njegova savjest“.

Dokumentarni film „Stepinac: kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o razlozima neprihvaćanja njegovog lika i djela koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja. Njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, prikazan je preko intervjua s povjesničarima- istraživačima, ali i preko osobnih svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka, kao i potomaka obitelji koje su sudjelovale u tim operacijama spašavanja.

Cilj je da istinu o kardinalu Stepincu sazna što veći broj ljudi. Osobita vrijednost projekta je što je film preveden na engleski jezik tako da će se moći prikazivati i u engleskom govornom području i ljudima koji razumiju engleski jezika.

„Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača – Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio zagrebačku Crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje“, ocijenio je film rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. Željko Tanjić.

Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo se u ovaj projekt jer je blaženi kardinal Stepinac, osim što je važna crkvena i povijesna ličnost, i zaštitnik toga Sveučilišta. Od svoga osnutka na Sveučilištu se na različite načine bave blaženim Stepincem. Održana su mnoga predavanja o njemu, studenti su tijekom studija imali prigode kroz izborne predmete proučavati lik i djelo blaženog Stepinca, profesori su o toj temi sudjelovali na raznim konferencijama i znanstveno-stručnim skupovima. Hrvatsko katoličko sveučilište zajedno je sa Zagrebačkom nadbiskupijom 2016. organiziralo znanstveni skup na kojem su sudjelovali povjesničari iz Hrvatske i Srbije, a objavljen je i veliki zbornik radova o Blaženiku „Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata i poraća“. Zajedno s izdavačkom kućom Kršćanska sadašnjost HKS je objavio knjigu dr. Esther Gitman „Alojzije Stepinac – Pillar of human rights“.