Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminula časna majka opatica Marina (Marija) Škunca, OSB

Rab (IKA)

Časna majka Marina (Marija) Škunca, opatica benediktinskog samostana sv. Andrije u Rabu, preminula je u ponedjeljak 6. prosinca u KBC-u Rijeka, u 64. godini života, 33. redovničkih zavjeta i 20. opatičke službe.

Rođena je 24. rujna 1958. godine u Novalji na otoku Pagu gdje je proživjela dane svojeg djetinjstva i mladenaštva. Školovanje je nastavila u Zagrebu upisavši Učiteljski fakultet, gdje je po završetku studija, ostala raditi. Osjetivši u svome srcu Gospodinov zov, unatoč mnogim protivljenjima iznutra i izvana, u samostan benediktinki sv. Andrije u Rabu ušla je 9. siječnja 1987. U istom samostanu je 21. siječnja 1989. prve redovničke zavjete položila u ruke tadašnje opatice M. Giuseppine Bacchia. Njihova povezanost u životu nastavila se i u času smrti jer je Gospodin u razmaku od tjedan dana obje pozvao u svoju nebesku slavu. Doživotne zavjete položila je 30. studenoga 1991.

Svojim posvećenim životom, žarkim molitvama i duhovnom brigom neprestano je bila blizu povjerenim joj sestrama i drugim vjernicima. Mnogi će je pamtiti po njezinu velikom srcu i predivnom glasu koji je kroz godine odjekivao samostanskom crkvom sv. Andrije u Rabu. Bila je osoba duboke kontemplacije i konkretne akcije, uvijek spremna da vještinom vođenja zajednice svakoj sestri bude prije svega prava majka. Za vrijeme njezine dugogodišnje poglavarske službe rapska je zajednica benediktinki otvorila vrata tolikim djevojkama i brojčano se višestruko povećala, što uvelike govori o revnosti kojom je M. Marina kao opatica predvodila zajednicu.

Mnogo bi se toga još moglo napisati o č. m. Marini, ali iznad svega dobrota njezina srca poznata je Gospodinu kojemu je kroz godine vjerno služila. Vjerujemo kako je rapska zajednica benediktinki sada bogatija za još jednu nebesku zagovornicu, koja će rast zajednice pratiti iz slave Kralja kraljeva i Gospodara gospodara (kako je glasilo i geslo njezina monaškog posvećenja).

Tijelo majke opatice Marine bit će položeno u grobnicu sestara benediktinki na gradskom groblju u Rabu u petak 10. prosinca. Sprovodne obrede u 13 sati i misu zadušnicu u samostanskoj crkvi sv. Andrije u 14 sati predslavit će krčki biskup Ivica Petanjak, izvijestile su sestre benediktinke.