Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminula dr. Biserka Baćani

Zagreb (IKA)

Dr. Biserka Baćani, specijalistica oftalmologije i teologinja te istaknuta vjernica laikinja preminula je 24. svibnja u 70. godini života u Zagrebu, okrijepljena sakramentima koje je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića.

Dr. Biserka Baćani rođena je 25. kolovoza 1952. godine u Bjelovaru gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a studij medicine u Zagrebu. Specijalizirala je dječju oftalmologiju i radila u KBC Sestre milosrdnice (Vinogradskoj) kao dječji oftalmolog, a dio liječničke karijere i kao dječji kirurg oftalmolog.

Uz medicinu završila je i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a po odlasku u mirovinu upisala je logoterapiju. Do završetka studija ostao joj je jedan semestar.

Dr. Baćani bila je članica franjevačkog Trećeg reda te aktivna župljanka zagrebačke župe Uzvišenja Sv. Križa u Sigetu. U župi je bila voditeljica katekumena, izvanredni djelitelj pričesti, članica župnog pastoralnog vijeća i liturgijska čitačica. Bila je i članica Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Od studentskih dana bila je vezana uz franjevce na Kaptolu, a po preseljenju u Siget uz župu Uzvišenja Sv. Križa. Tu je nastavila duhovno rasti uz fra Jerka Fučaka za njegovog života.

Ostavila je dubok trag izvan župe, ali prije svega u župi. Vjernici je pamte kao osobu iznimnog sebedarja. Djelovala je u župi unatoč teškoj bolesti koja ju je pratila više od pola njenog života. Nije se predavala, nego je stalno težila svjedočiti riječ Božju, biti tu za svakoga u potrebi.

Vrijeme od Uskrsa do Duhova Biserka Baćani provela je u bolnici, nepokretna, sa svojom svjetiljkom poniznosti i predanja Isusu. Preminula je okrijepljena sakramentima koje joj je primila po rukama sigetskog župnika fra Roberta Perišića.

Ključne riječi:
biserka baćani