Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminula s. Mara Ljuban

Zagreb (IKA)

S. Mara Ljuban iz Družbe sestara Kraljice svijeta preminula je blago u Gospodinu u utorak 11. siječnja 2022. u bolnici u Zagrebu u 90. godini života, objavila je Katolička tiskovna agencija.

S. Mara Ljuban rođena je 4. ožujka 1932. u Bajovcima, u župi Hrasno, gdje je provela djetinjstvo i mladenaštvo radeći s roditeljima, braćom i sestrama. Najstarije je dijete Stjepana i Božice r. Krešić (Bilušić). Školu nije pohađala. Želja za redovničkim zvanjem rodila se već u djetinjstvu, ali odlazak u samostan nije bio moguć jer su obitelji toga vremena djecu trebale za razne poslove u polju i u kući. Ipak, njezina neispunjena želja ostala je u dubini duše. Ovako je u svome srcu razmišljala: Isuse, ja sam među ovim posljednjima, koji u predvečerje svoga života žele doći k tebi. Znam da ćeš me primiti i da mi neće propasti plaća!

I tako 1971. godine, kada je Mara bila već u 39. godini svoga života, otišla je na Brštanicu gdje je don Stjepan Batinović u kapelici slavio misu. Toga dana s njim su bile dvije časne sestre Družbe sestara Kraljice svijeta koja još od Crkve službeno nije bila odobrena. Ondje ih je upoznala, popričala s njima i ubrzo don Stjepanu izjavila da bi se rado pridružila tim sestrama. On joj je to odobrio. Nije ništa govorila ukućanima, da je ne bi spriječili. Kupila je odmah potrebne stvari za samostan i sve to držala neko vrijeme kod svoga rođaka u Čapljini čija je obitelj jedina znala za njezinu namjeru. Dva dana prije nego što je trebala poći, samo je rekla da odlazi u časne sestre. Svi su ostali iznenađeni.

Don Stjepan joj dao svoj pristanak i odobrenje, te je pošla u Družbu sestara Kraljice svijeta u Split, gdje je stigla 25. travnja 1971. Ondje ih je tada bilo svega sedam.

Redovničku formaciju završila je u Splitu položivši prve zavjete 1974. godine. Doživotne je zavjete položila osam godina kasnije, u Jüchenu, u Njemačkoj, 28. veljače 1982., nakon što je zajednica službeno postala družba biskupijskoga prava.

S. Mara u Družbi je završila i tečaj krojenja što joj je mnogo značilo jer je mogla raditi stvari potrebne sestrama i drugim osobama. Obavljala je više dužnosti na više radnih mjesta u domovini i inozemstvu: u Alkovenu u Austriji, u Velikoj Gorici i Dubravi, u Jüchenu i Münchenu. S. Mara je od 1990. godine bila u mirovini, ali je i dalje obavljala kućne poslove i brinula se za starije i nemoćne sestre, koliko su joj to njezine fizičke mogućnosti dopuštale. Živjela je u glavnoj kući Družbe sestara Kraljice svijeta u zagrebačkoj Dubravi. S. Maru susestre će pamtiti po jednostavnosti, poniznosti i nadasve molitvi u svom redovničkom pozivu koji je živjela posve predano Bogu. Rado je molila za sve ljude u potrebi, a na poseban način za ljude iz svoga rodnoga kraja koji je stalno nosila u svome srcu.

Sprovod će biti na gradskom groblju u Velikoj Gorici u četvrtak, 13. siječnja u 12:30, a misa zadušnica bit će slavljena nakon pokopa u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, objavila je KTA.