Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo bogoslov Josip Fruk

Zagreb (IKA)

Bogoslov Zagrebačke nadbiskupije i magistar teologije Josip Fruk preminuo je u srijedu 1. srpnja. Pogrebne obrede i misu zadušnicu u petak 3. srpnja u 16 sati na župnome groblju u Bedenici predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

Josip Fruk rođen je 11. svibnja 1977. godine u Zagrebu, u obitelji Stjepana i Ruže r. Kovač. Bio je ministrant i kao dječak i kao odrasli. Osnovnu školu polazio je u Bedenici, a potom se upisao u trogodišnju Trgovačku školu u Konjščini dok je četvrti stupanj srednjoškolskoga obrazovanja polazio u Trećoj ekonomskoj školi u Zagrebu gdje je 1996. položio ispit zrelosti. Tijekom pohađanja četvrtoga razreda Ekonomske škole u Zagrebu, radio je u trgovini „Diona“ u Velikoj Gorici, a od 1997. radio je u Sv. Ivanu Zelini u tvrtki „Trudbenik d.o.o.“ Tijekom 1997. godine izvršio je i vojnu obvezu. Osim posla, osobito je volio igrati nogomet, a nastupao je za lokalni nogometni klub. Od 2002., pa sve do ljeta 2015. godine, radio je u trgovačkom lancu „Merkur Hrvatska d.o.o.“ 

O svećeničkom zvanju intenzivnije je počeo razmišljati, raspitivati se i promatrati način života pojedinih svećenika na osobiti način od 2012. godine. U više je navrata sudjelovao na susretima mladih koje je predvodio vlč. Domagoj Matošević koji ga je riječju i primjerom hrabrio na putu svećeničkoga zvanja. U 37. godini života, bio je ujesen 2015. godine primljen u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije i započeo je filozofsko-teološki studij na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti red đakonata i prezbiterata primio ga je 10. ožujka 2018. godine zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, u službu lektora postavio ga je 8. prosinca 2017. godine sisački biskup Vlado Košić,, a u službu akolite 1. prosinca 2018. godine požeški biskup Antun Škvorčević. 

U tijeku petogodišnje bogoslovske formacije Josip Fruk u svakom je trenutku potpuno i predano živio za svećeničko zvanje. Kako je bio vrlo jednostavan, spontan, vedar i čovjekoljubiv, subraća bogoslovi rado su se s njime družili i dijelili dane bogoslovske formacije prema svećeničkome zvanju. Pristupao je svakome bez predrasuda i prosudbi, uvijek je gledao kako da nekome učini dobro. Ispunio je sve uvjete za sastavljanje zamolbe za pristupanje sakramentu reda đakonata – završio je petogodišnju bogoslovsku formaciju, položio sve ispite i onaj konačan diplomski ispit, uvezao diplomski rad, javio se odgojiteljima i zahvalio za svu suradnju, brigu i dobrotu kojom mu se prilazilo tijekom formacije. 

Cjeloviti tekst u spomen na preminuloga Josipa Fruka na poveznici ovdje.