Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo dugogodišnji pjevač grkokatoličke župe Mikluševci

Mikluševci (IKA)

U srijedu 23. studenoga u ranim jutarnjim satima preminuo je Antun Ljikar, crkveni pjevač grkokatoličke Župe Rođenja presvete Bogorodice u Mikluševcima punih 65 godina.

Gotovo cijeloga života predvodio je crkveno pjevanje na bogoslužju u svojoj župnoj crkvi. Antun Ljikar rođen je 13. lipnja 1935. godine od roditelja Vasilja i Ane. Od malena privržen crkvi, već  kao mladić se uključio u crkveno pjevanje i služenje u svojoj župi Mikluševci. Odlazi u Ruski Krstur na školovanje za crkveno pjevanje te je slovio kao posljednji školovani kantor. S ljubavlju je pjevao i pomagao u crkvi. Oženio se 1953. godine s Leonom te imao dvije kćerke Melaniju i Olenku.

Nakon služenja vojnog roka 1955. redovito je vodio pjevanje u mikluševačkoj grkokatoličkoj crkvi i tako pridonio da se sačuvaju jedinstveni pučki crkveni napjevi (prostopjenije). U vrijeme komunizma nije bilo lako biti crkveni pjevač i angažirani kršćanin. Pomagao je i u župi Vukovar te gdje god je to bilo potrebno. Dok ga je zdravlje služilo nije bilo bogosluženja na kojem nije prisustvovao, ostavljajući sve druge poslove kako bi išao u crkvu. Crkva je, kako je on volio reći, bila njegov drugi dom, što je svjedočio svojim kršćanskim načinom  života i povezanošću sa svećenicima. Bio je uistinu predani vjernik laik, uzoran kršćanski otac i suprug.

Posljednjih godina zbog zdravstvenih razloga pjevao je samo nedjeljom i blagdanima, ali i dalje s velikom ljubavlju. Više od 65 godina aktivnog pjevanja u župi prepoznali su mnogi koji su mu iskazivali veliko poštovanje, a bio je poznat u cijelom srijemskom djelu Križevačke eparhije. Za svoje zalaganje u crkvi dobio je 2020. godine i poseban Papin blagoslov iz Rima.