Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo fra Mirko Jozić

Brčko (IKA)

Član Bosne Srebrene fra Mirko Jozić, aktualni župni vikar u Zoviku i dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, preminuo je 25. lipnja u Brčkom, objavljeno je na Facebook stranici Franjevačka prisutnost u BiH.

Fra Mirko rođen je 21. siječnja 1947. godine u Donjem Vukšiću u Župi Ulice kraj Brčkog od roditelja Marka i Janje r. Mikić. Osnovnu školu završio je 1962. godine u svom zavičaju, srednju školu pohađa od 1962. do 1966. u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Na Franjevačkoj teologiji studira u Sarajevu od 1967. do 1974. nakon čega upisuje Filozofski fakultet u Sarajevu i na njemu studira do 1982. godine. Dana 26. veljače 1986. doktorirao je u Münchenu.
Redovnički život započeo je 1966. ulaskom u novicijat i redovničkim oblačenjem u Kraljevoj Sutjesci, a svečane zavjete položio je 8. prosinca 1973. u Sarajevu. Sveti red đakonata primio je 23. prosinca 1973. u Sarajevu od vrhbosanskog nadbiskupa Smiljana Čekade,  koji mu je također podijelio i sveti red prezbiterata 3. veljače 1974. u Sarajevu.
U franjevačkoj zajednici fra Mirko je obnašao različite službe. Kroz 24 godine predavao je različite filozofske traktate na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Osim toga djelovao je kao svećenik franjevac i profesor u Tuzli, Visokom, Podsusedu, Dubravama i Zoviku.
Ispraćaj i misa zadušnica bit će u župnoj crkvi u Zoviku u utorak 28. lipnja u 14 sati. Misu će predvoditi umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Nakon toga, posmrtni ostaci fra Mirka bit će prevezeni u Gunju (Hrvatska) gdje će se obaviti obred pokopa koji će predvoditi provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, izvijestila je FIA.