Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo kardinal Jozef Tomko, najstariji član Kardinalskoga zbora

Rim (IKA)

Umirovljeni prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda i najstariji član Kardinalskoga zbora 98-godišnji slovački kardinal Jozef Tomko preminuo je u ponedjeljak 8. kolovoza u Rimu, izvijestio je Vatican News.

Preminuo je u svom stanu u Rimu, gdje su se o njemu brinule sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskog. U rimsku bolnicu Gemelli primljen je 25. lipnja zbog ozljede vratne kralježnice, a kući se vratio u subotu 6. kolovoza kako bi nastavio s kućnom njegom.

Tijekom boravka u bolnici posjetio ga je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Nakon što je primila vijest o njegovoj smrti, Slovačka biskupska konferencija pozvala je vjernike na molitvu za pokojnoga kardinala.

„Teška srca, a ujedno i s nadom u uskrsnuće javljamo da je Njegova Eminencija kardinal Jozef Tomko danas, 8. kolovoza 2022., u ranim jutarnjim satima u svojoj rezidenciji u Rimu predao svoju plemenitu dušu Gospodinu, okružen svojim najbližim suradnicima.

Pozivamo sve da ga uključe u svoje molitve. Više informacija o posljednjem ispraćaju u Rimu i sprovodu u katedrali Sv. Elizabete u Košicama, gdje će biti i pokopan, bit će objavljeno u bliskoj budućnosti“, objavio je Tiskovni ured Slovačke biskupske konferencije.

Kardinal Tomko rođen je 11. ožujka 1924. u Udavskoj u biskupiji Košice, a nakon studija teologije u Bratislavi i Rimu za svećenika je zaređen 12. ožujka 1949. u Rimu. Nakon ređenja postigao je doktorat iz crkvenoga prava i društvenih znanosti. Od 1950. do 1965. bio je vicerektor Papinskoga rimskog kolegija “Nepomucenum”.

Godine 1962. započeo je svoju djelatnost u Kongregaciji za nauk vjere, a četiri godine kasnije postao je voditeljem odjela za nauk vjere. Papa Pavao VI. imenovao ga je 1974. podtajnikom u Kongregaciji za biskupe. Papa Ivan Pavao II. imenovao je 1979. Tomka titularnim biskupom Doclee, a za biskupa je zaređen u rujnu 1979. u Sikstinskoj kapeli. Zatim je preuzeo službu generalnog tajnika Biskupske sinode.

U svibnju 1985. postao je prvim slovačkim kardinalom u 20. stoljeću, a iste godine započinje i svoje djelovanje kao prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda. Njegovo vodstvo Misijske kongregacije bit će zabilježeno i zbog snažnog ustrajanja na jedinstvu Crkve te odbacivanju „ekscesa inkulturacije“. Kardinal Tomko je na Afričkoj sinodi oštro i odlučno odbacio kršenje celibata i „brak na probu“, te upozorio kako je celibat vrijednost iz Evanđelja a ne proizvod zapadne kulture. U travnju 2001. papa Ivan Pavao II. prihvatio je ostavku kardinala Tomka i njegovim nasljednikom imenovao talijanskog kardinala Crescenzia Sepea.

Kao izaslanik pape Ivana Pavla II. kardinal Tomko predvodio je misu zadušnicu i sprovodne obrede za kardinala Franju Kuharića 14. ožujka 2002. godine u Zagrebu.

Nakon smrti kardinala Tomka Kardinalski zbor čini 206 kardinala od kojih su 116 mlađi od 80 godina i imaju pravo birati papu.