Budi dio naše mreže
Izbornik

Preminuo preč. Ivan Buhin

Zagreb (IKA)

Preč. Ivan Buhin, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u utorak 11. siječnja, u 89. godini života i 63. godini svećeništva. Bit će pokopan u župničku grobnicu u Stenjevcu u utorak 18. siječnja, nakon mise u 15 sati.

Preč. Ivan Buhin rođen je 12. listopada 1933. godine u mjestu i župi Margečan, od oca Jurja i majke Eve, rođ. Masten. Osnovnu školu je pohađao u Margečanu, a onda je ušao u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu i polazio Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika (klasičnu gimnaziju), gdje je maturirao 1952. Iste godine stupio je u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu i upisao se na Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Nakon godinu dana filozofsko-teološkog studija odslužio je vojni rok u Kumanovu u Makedoniji (1953.- 1955.).

U istoj godini zaređen je za đakona i za prezbitera. Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper 29. lipnja 1959. godine. Kao mladomisnik imenovan je župnim vikarom u Župi Uznesenja BDM u Zajezdi, gdje je na službi od 1. srpnja 1960. do 3. rujna 1968. Iste godine u rujnu preuzeo je službu upravitelja Župe sv. Ane u Svetoj Jani i u toj je župi ostao do rujna 1973. godine.

Potom je došao u Župu Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec, gdje je vršio župničku službu do rujna 2002. Nakon toga je do 20. kolovoza 2003. vršio službu supsidijara u istoj župi. Dok je upravljao Župom Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec, od 27. prosinca 1977. do rujna 1978. bila mu je povjerena privremena uprava novoosnovane Župe sv. Josipa Radnika u Zagrebu – Gajnice.

Umirovljen je 1. rujna 2003., a nakon umirovljenja živio je u župi svoje posljednje službe, rado pomažući nasljedniku, domaćem župniku. Kada mu se zdravstveno stanje počelo pogoršavati, početkom 2021. smješten u Svećenički dom sv. Josipa u Zagrebu, gdje je i preminuo, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ključne riječi:
preč. Ivan Buhin Preminuo